Magyar nagykövet adta át megbízólevelét Belaruszban, elsőként az EU-ból a 2020-as illegitim választások óta

külföld
2023 szeptember 29., 14:05

Átadta megbízólevelét Aljakszandr Lukasenka belarusz elnöknek csütörtökön Magyarország új minszki nagykövete, Bencsik Zita Ilona, írja a Népszava az ukrán sajtóra hivatkozva. Ezzel az Európai Unió által el nem ismert 2020-as választások óta Magyarország az első uniós ország, amely új minszki nagykövetet delegált.

photo_camera Fotó: Belta

A korábban chicagói főkonzulként szolgáló Bencsik megbízólevelét átvéve Aljakszandr Lukasenka arról beszélt, hogy Magyarország Belarusz régi és megbízható barátja, kapcsolatuk, mely pragmatikus és kölcsönösen tiszteletteljes alapokon nyugszik, kiállta az idők próbáját. „Készek vagyunk folytatni a párbeszédet Magyarországgal annak érdekében, hogy a térségben a feszültségek de-eszkalálódjanak” - idézik a belarusz államfőt.

Magyarország mellett Kazahsztán, Egyiptom, Zimbabwe, Egyenlítői-Guinea, Angola, Uganda, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Jordánia és Kolumbia nagykövetei is átadták megbízólevelüket.

Bár Magyarország korábban csatlakozott ahhoz az uniós nyilatkozathoz, mely szerint a tagállamok nem ismerik el Alekszandr Lukasenka legitimitását az Orbán-kormány kevesek egyike a nyugati szövetségesi rendszerekben, amelyek hivatalos kapcsolatot tartanak fenn a rezsimmel. Szijjártó Péter idén februárban Minszkbe látogatott, illetve áprilisban is fontosnak tartotta, hogy Budapestre hívja a fehérorosz külügyminisztert.