Január elsejétől csökkentené a kormány a túró rudi áfáját

édes élet
2023 november 01., 10:37

Halottak napja előtt, kedd éjjel valóságos törvényjavaslatdömping zúdult a kormány honlapjára: a tizenkilenc tervezet közül a legégetőbb talán az a 187 oldalas adócsomag, ami

csökkentené a túró rudi áfáját.De a tervezetek között vannak energetikai, közlekedési, vagyongazdálkodási, víziközmű-szolgáltatási, sport és igazságügyi törvények módosításai, kkv-támogatások átírása, környezetvédelmi termékdíj-törvénytervezet, atomenergiával kapcsolatos törvények átírása, és a parlament elé kerül a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és kapcsolódó adótörvények módosításáról szóló javaslat is.

A kormány január elsejétől módosítaná az áfatörvény mellékletét, ami felsorolja a kedvezményes adókulcsos termékeket: ebben a részben szerepel, hogy a „desszert jellegű sajtkészítmények” áfakulcsa 27 százalékról 18 százalékra csökkenne. Ha az áfacsökkentést teljesen érvényesítenék a kereskedők - nem ez a jellemző, a kormány éppen emiatt eddig úgy érvelt, hogy árcsökkentési célból nem érdemes áfát csökkenteni - a normál Pöttyös a jelenlegi 240-260 forint helyett kábé 223-242 forintba kerülne. De megint csak, ez nem valószínű.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2017-ben, a 2018-as költségvetés akkori beterjesztésekor azt mondta, ha a gyereke tudná, mi az az áfa, a túró rudiét biztosan csökkentené.

(via Portfolio)