Podkoszt #6: Mivel kell etetni a halottainkat?

podcast
2022 október 22., 14:36
comments 1

Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának hatodik adása (a korábbi részeket itt találjátok).

A közelgő halottak napja alkalmából ma egy szokatlan podkoszttal készültünk, a halál és a gasztronómia kapcsolatáról beszélgettünk. “A civilizált társadalomban a halál egészben véve a tabufogalmak közé került. Nem illik beszélni róla, a nevét körülírják, mint valami disznóságot, és a halottból, a hullából megboldogult, elköltözött és néhai lesz, mint ahogy az emésztés aktusait körülírják. És amiről az ember nem beszél, arra nem illik gondolni sem. Ez a civilizáció védekezése a szörnyű veszedelem ellen.” írja Szerb Antal, mi pedig pont ezért szerettünk volna egy külön epizódot szánni ennek a nehéz, de annál fontosabb témának is. Körbejárjuk a különböző kultúrák megemlékezési szokásait és a temetés körüli hagyományait, a halál előtti utolsó ételeket úgyis mint, amik mérgeznek és úgyis mint, amikre utolsó vacsoraként gondolunk.

  • 03.30: Halloween-i halott lelkek, mexikói házi oltárok és az étel, mint ez emlékezés eszköze.
  • 12.40: Halotti tor rítusok szerte a világban.
  • 21.20: Fugu, sannakji és mochi.
  • 29.45: Mikofób Bajor Zsófi újra felbukkan (előző gomba epizódunkat itt találjátok).
  • 32.50: Utolsó vacsorák.

A témában ajánljuk

Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcast oldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.