Podkoszt #5: A saját magyar gombáinkat adják el nekünk Olaszországból többszörös áron

podcast
2022 október 08., 11:51
comments 1

Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának ötödik adása (a korábbi részeket itt találjátok).

A mai adásban egy gombarajongó, egy gombasemleges és egy gombaszkeptikus beszélgetett a gombákról. Itt az ősz, dübörög a gombaszezon, mégis a KSH 2020-as adatai alapján a magyarok 1 kg gombát esznek évente. Ezzel a számmal jócskán elmaradunk a 4-5 kg-os európai átlagtól, pedig egy csodálatos, sokszínű és fenntartható alapanyagról van szó. Étkezési célokra jelenleg a világon a legnagyobb arányban a csiperkét (Agaricus bisporus) termesztik, a piacon és boltokban fehér és barna fajtával kisebb, egyen méretekben találkozni (erre hivatkoznak angol receptekben "white button mushroom" vagy "champignon" néven), de a magyar erdők tele vannak varázslatosan sokféle és sokszínű erdei gombákkal. Körbejárjuk, hogy mi is a gomba, hogy néz ki a hazai erdeigomba-piac és hogyan érdemes őket elkészíteni, hogy a legfinomabbak legyenek.

Ízletes vargánya
photo_camera Ízletes vargánya Fotó: Molnár Renátó
Kései laskagomba
photo_camera Kései laskagomba Fotó: Molnár Renátó
Vörös édestinóru
photo_camera Vörös érdestinóru Fotó: Molnár Renátó
Sárga gévagomba
photo_camera Sárga gévagomba Fotó: Molnár Renátó

Egy interjú erejéig vendégünk volt Nagy Kriszta, a Banyaerdő alapítója, aki ráadásul egy óriási csomag gyönyörű erdei gombát is hozott a stúdióba. A Banyaerdő egy társadalmi vállalkozás Dencsházán, egy 560 fős faluban, Baranya megyében. A vadon termő növényeket és gombákat a Dencsháza környéki erdőkben és mezőkön gyűjtik. Szárított gombák, gombakészítmények, fűszersók, olajak, és a saját receptkönyvük, Tányérodon az erdő, megvásárolható a webshopjukban, friss gomba gyűjtésük pedig hétvégi termelői piacokon elérhető.

Ízletes vargánya, céklatinóru, tölgyfa-érdestinóru, pókhálósgombák, rizike, gereben, sárga rókagomba, tölcséres rókagomba, barna nyálkásgomba és káposztagomba a stúdióban a Banyaerdő jóvoltából
photo_camera Ízletes vargánya, céklatinóru, tölgyfa-érdestinóru, pókhálósgombák, rizike, gereben, sárga rókagomba, tölcséres rókagomba, barna nyálkásgomba és káposztagomba a stúdióban a Banyaerdő jóvoltából Fotó: Vida Kata

Ízletes vargánya, céklatinóru, tölgyfa-érdestinóru, pókhálósgombák, rizike, gereben, sárga rókagomba, tölcséres rókagomba, barna nyálkásgomba és káposztagomba a stúdióban a Banyaerdő jóvoltából

  • 01.11 Bajor Zsófi gomba coming outja
  • 05.54 Most akkor mi is a gomba
  • 14.50 Banyák a baranyai erdőben
  • 18.46 Erdei gomba nagyhatalom lehetnénk, miért nem vagyunk azok?
  • 25.10 Ízletes vargánya, céklatinóru, pókhálósgomba
  • 30.05 Gombák és a klímakatasztrófa
  • 34.40 Hogy lesz a gomba a legfinomabb
  • 38.05 Gombák a desszertben és a mirigyes pereszlény

A témában ajánljuk

Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.