Nagy Márton mindössze 450 milliárddal lépheti túl az idei költési keretét

gazdaság
január 10., 09:06

Erre Orbán Viktortól kapott engedélyt, és ahogy a hvg.hu is írja, a lépést nem indokolta meg, de nem kizárt, hogy a túlköltési engedélynek a ferihegyi reptér közelgő megvásárlásához van köze.

A 450 milliárdos túlköltési lehetőségről a határozat a kedd esti közlönyben jelent meg. Ahogy a lap is írja, a szöveg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (újabban megint Nemzetgazdasági Minisztérium) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok forrásjuttatásai kiadási előirányzatának túllépését hagyta jóvá.

A rendelet vélhetően leginkább a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t érinti, ami erősen ott van a Budapest Airport tavaszra várható felvásárlásában.

A reptérvásárlást eredetileg még 2023-ban tető alá akarta hozni a magyar kormány, de a tranzakció végül átcsúszott 2024-re. Hogy miért olyan fontos a kormánynak a reptér megvásárlása, és milyen nehézségek miatt csúszott erre az évre az üzlet, arról itt írtunk bővebben: Megszakadtak a tárgyalások Orbán álmáról, egyelőre távolodni látszik a reptérvásárlás.