A magyar állam mellett nemcsak egy francia, hanem egy rejtélyes harmadik befektető is felsejlik a reptérvásárlásban

gazdaság
2023 december 15., 12:00

A Budapest Airport jelenlegi tulajdonosainak műveletei arra utalnak, hogy nem kettő, hanem három vevője lesz a reptérnek – írja a 24.hu. Korábban úgy tűnt, hogy a magyar állam mellett a franciaországi székhelyű Vinci Airports szerezhet tulajdont Ferihegyen. Brüsszel szerdán hagyta jóvá, hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a Vinci közös irányítást szerezzenek az Airport Holding Tanácsadó Kft. (Budapest Airport Holding) felett. Ez a Kft. fogja a tervek szerint a vásárlás után üzemeltetni a repteret.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már kedden arról beszélt a Bloombergnek, hogy a franciák mellett a katari állami beruházási alapot is próbálják meggyőzni: csatlakozzon a vásárló konzorciumhoz. A jelenlegi tulajdonosok tagi határozatai már november közepén arra utaltak, hogy három vevőre számítanak.

A Budapest Airporton most is három tulajdonos osztozik:

  • a német repülőtér-üzemeltető AviAlliance (55,44 százalék),
  • a szingapúri befektetési alap tulajdonában álló Malton (23,33)
  • és a kanadai nyugdíjalap, a Caisse de dépot et placement du Québec (21,23).

Mindhárom részvényes 3-3-3 részre osztotta a saját pakettjeit novemberben. Az AviAlliance (kerekítve) 28,28, 16,08, illetve 11,09 százalékos, a Malton 11,9, 6,77, illetve 4,67 százalékos, a Caisse de dépot pedig 10,83, 6,16, illetve 4,24 százalékos részletekre. Nagy Márton azt megerősítette a Bloombergnek, hogy a magyar államé lenne a többség, 51 százalék megszerzéséről beszélt. Ebből az következik, hogy a másik két befektetőnek 29, illetve 20 százalékos részt szánnak.

Ez azért érdekes fejlemény, mert az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága két befektetőről tud, a magyar állam és a Vinci tulajdonszerzését hagyták jóvá egyszerűsített eljárás keretében. Hogy egy harmadik tulajdonos megjelenése hogy befolyásolja az engedélyt, erről megkérdeztük a Bizottság sajtó osztályát, ha válaszolnak, megírjuk.

A reptérvásárlást eredetileg még idén tető alá akarta hozni a magyar kormány, de az elmúlt napokban Varga Mihály pénzügy-, majd Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is jelezte: a tranzakció átcsúszhat 2024-re. Hogy miért olyan fontos a kormánynak a reptér megvásárlása és milyen nehézségek miatt csúszik minden bizonnyal a következő évre az üzlet, arról itt írtunk bővebben: Megszakadtak a tárgyalások Orbán álmáról, egyelőre távolodni látszik a reptérvásárlás.