Navracsics egy ellenzéki polgármestertől kért segítséget, hogy járjon közben Brüsszelben az Erasmus-program ügyében

oktatás
január 15., 19:12

Járjon közben az Erasmus-program ügyében Brüsszelben, erre kérte Veres Pált, Miskolc ellenzéki polgármesterét Navracsics Tibor, írja az Atv.hu. A területfejlesztési és közigazgatási miniszter ezt maga ismerte el.

„Megkértem polgármester urat - tekintettel arra, hogy ő a Miskolci Egyetem kuratóriumának a tagja, és most már egy meglehetősen bonyolult és hosszadalmas tárgyalásba bocsátkoztunk az Európai Bizottsággal, hogy azt a példátlanul diszkriminatív lépést, miszerint az Erasmus és a Horizont Európa programokból felfüggesztették az alapítványi egyetemek hallgatóit és kutatóit -, hogy ő is tegyen meg mindent a brüsszeli kapcsolatai révén. Mutasson rá és bizonyítsa be, hogy nem politikai diszkrimináció alapján működnek az alapítványi egyetemek, nem pártpolitikáról van szó”„

- mondta el Navracsics miután találkozott Veressel. A miskolci polgármester megígérte, hogy „közbenjár és felemeli a hangját Brüsszelben”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az Európai Bizottság egy éve, tavaly januárjában jelentette be, hogy kizárja az alapítványi modellre váltó magyar egyetemeket az Erasmus és Horizon programjaiból, mert az uniós szabályokkal összeférhetetlennek tartja a kuratóriumok működését. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter akkor még azt mondta, hogy lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni az Erasmus-pénzekről, szeptember elején pedig már abban bízott, hogy ősz végére születhet megállapodás. Nem született, november végén a kormány három hónap türelmi időt kért a Bizottságtól, december végén pedig bejelentette a Pannónia Programot az Erasmusból kieső modellváltó egyetemeknek.