Tízmilliárdos csereprogramot indít a kormány az Erasmusból kizárt modellváltó egyetemeknek

oktatás
2023 december 20., 15:20

Pannónia Program néven indul tízmilliárd forintos nemzetközi program a modellváltó egyetemeknek, akik a kormány és az Európai Unió vitája miatt kieshetnek az Erasmus+-ból.

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár szerint az új program jövőre további nyolcezer diáknak, oktatónak és kutatónak tenné lehetővé, hogy nemzetközi tapasztalatokat - és havi akár több százezres ösztöndíjat - szerezzen valamelyik külföldi egyetemen. A Pannónia Program forrásainak húsz százalékát a világ 250 legjobb egyetemére különítenék el.

A modellváltó, alapítványi fenntartásba adott egyetemek kutatási programokból és Erasmusból kizárásának híre idén januárban jelent meg. Később kiderült, hogy a kormány már hónapokkal korábban tudott arról, hogy az Európai Bizottság az uniós szabályokkal összeférhetetlennek tartja a kuratóriumok működését. A területért illetékes miniszter, Navracsics Tibor akkor azt mondta, lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni az Erasmus-pénzekről, szeptember elején pedig már abban bízott, hogy ősz végére születhet megállapodás. Nem így lett: november végén a kormány három hónap türelmi időt kért a Bizottságtól, akik

azt kifogásolják, hogy miniszterek, kormánypárti politikusok és Fideszhez köthető üzletemberek ülnek az egyetemeket irányító kuratóriumokban.Hankó szerint a Pannónia Program nem az Erasmus+ pótléka lesz, mert továbbra is megegyezésre törekszenek az unióval, és „egyébként is szerettek volna egy új nemzetköziesítési programot elindítani”.

Az intézmények január 15-től pályázhatnak a Tempus Közalapítvány honlapján.

Címlapon: Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Parlamentben. Kovács Tamás/MTI (via MTI)