Erasmus: a kormány három hónap türelmi időt kért az Európai Bizottságtól

oktatás
2023 november 24., 15:29

A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az Inforádióban bejelentette, hogy mivel november 23-án lejárt a határideje az új Erasmus-szerződések megkötésének, ezért a kormány – mivel nem kapott még visszajelzés a bizottságtól a javaslataira – a határidő meghosszabbítását kérte.

Hankó Balázs arról egyeztetett Iliana Ivanova EU-s biztossal, hogy kapjon három hónap türelmi időt a magyar fél, így, ha megegyezés lesz, akkor az Erasmus megállapodásokat a február végéig kitolt határidőben még megköthetnék, és ezzel a modellváltó egyetemek sem maradnának le jövő ősztől a programról.

Hankó Balázs államtitkár az Óbudai Egyetemen tartott sajtótájékoztatóján 2023. június 28-án.
photo_camera Hankó Balázs államtitkár az Óbudai Egyetemen tartott sajtótájékoztatóján 2023. június 28-án. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Az alapítványi fenntartásba adott egyetemek kutatási programokból és Erasmusból kizárásának híre januárban jelent meg, később kiderült, hogy a kormány már hónapokkal korábban tudott arról, hogy az Európai Bizottság az EU-s szabályokkal összeférhetetlennek tartja a kuratóriumok működését. A területért illetékes miniszter, Navracsics Tibor januárban azt mondta, lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni az Erasmus-pénzekről, szeptember elején pedig már abban bízott, hogy ősz végére születhet megállapodás.