Navracsics Tibor januárban azt mondta, lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni az Erasmus-pénzekről, most abban bízik, hogy ősz végére születhet megállapodás

POLITIKA
2023 szeptember 06., 17:26

Az ősz végéig talán sikerül rendezni a még fennálló kérdéseket az Erasmus-ügyben - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, miután tárgyalt Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosával.

Navracsics azt mondta, megállapodtak a biztossal abban, hogy a tárgyalásokat fel kell gyorsítani. Csak így lehet reális, hogy november végén megegyezzenek, és a magyar diákok zökkenőmentesen részesülhessenek az Erasmus-ösztöndíjakból.

A miniszter szerint az Európai Bizottság rugalmasabb, mint korábban, olyan területeken is, ahol előzőleg a testület és a magyar kormány álláspontja eltért. Ezek azonban nem az egyetemi kuratóriumok tagságával kapcsolatos kérdések, hanem az európai uniós források védelmének részletszabályai.

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án.
photo_camera Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A tárgyaláson részt vett Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter is. Bóka elmondta, hogy a magyar kormány technikai és politikai szinten is kész konstruktívan és a lojális együttműködés szellemében folytatni a tárgyalásokat. Az EU-s forrásokhoz való hozzáféréshez teljesítendő, úgynevezett szupermérföldkövekkel kapcsolatban pedig azt mondta, azokat a magyar kormány megfelelően teljesítette.

Az alapítványi fenntartásba adott egyetemek kutatási programokból és Erasmusból kizárásának híre idén januárban jelent meg. Nem sokkal később kiderült, a magyar kormány már hónapokkal korábban tudott arról, hogy a Bizottság az EU-s szabályokkal összeférhetetlennek tartja a kuratóriumok működését. Navracsics akkor azt mondta, március végéig kellene megállapodniuk a befagyasztott Erasmus-forrásokról. Azt ígérte, ha ez neki felróható okból nem sikerül, lemond.

A tárgyalások tavasszal is folytatódtak. Júliusra azonban szinte biztossá vált, hogy az alapítványi fenntartásba adott 21 magyar egyetem diákjai szeptembertől nem részesülhetnek az Erasmus-ösztöndíjakból. Navracsics ekkor azt állította, az ösztöndíjak nincsenek veszélyben, Hahn viszont ennek az ellenkezőjéről beszélt.

(via MTI)