EU költségvetési biztos: Most ott tartunk, hogy az Erasmus és a Horizont programok komoly veszélyben vannak

POLITIKA
2023 július 19., 06:30

Bár Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a múlt héten azt állította, hogy az idei Erasmus-ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély, Johannes Hahn EU-s költségvetési biztos a Népszavának nyilatkozva azt mondta: „ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban.”

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Márpedig ahogy az korábban kiderült, nem sok idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a szerződéseket aláírják, a törvényt elfogadják, az Európai Bizottság (EB) azt kielemezze, majd javasolja a Tanácsnak, hogy oldja fel a szankciót, ami kizárja a magyar alapítványi egyetemeket az ösztöndíjakból.

Jelenleg 21 modellváltó magyar egyetem marad ki az Erasmus plusz oktatási és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból. Az EB a magyar kormánytól várja, hogy teljesítse azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, melyek a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükségesek. Ide tartoznak a programokra vonatkozó jogszabálymódosítások is. Navracsics korábban elmondta, hogy már egy hónapja kiküldtek egy javaslatot, amit Hahn a lap szerint meg is erősített, de hozzátette, hogynincs benne újdonság, ezért nehéz rá válaszolni.

„Őszintén szólva, nem tudom, hogyan reagáljak, hogyan folytassuk az egyeztetéseket. Már februárban, márciusban megkongattuk a vészharangot, és most ott tartunk, hogy az Erasmus plusz és a Horizont Európa programok komoly veszélybe kerültek.”