Elrendelték az Evergrande kínai ingatlanóriás felszámolását, 300 milliárd dolláros adósság temeti maga alá

külföld
január 29., 04:56

Egy hongkongi bíróság hétfőn elrendelte a China Evergrande Group ingatlanóriás felszámolását. Ez a lépés valószínűleg hullámokat vet Kína összeomló pénzügyi piacain, miközben a politikai döntéshozók az egyre mélyülő válság megfékezésén fáradoznak – írja a Reuters.

Félkész Evergrande-projekt, a rengetegből az egyik
photo_camera Félkész Evergrande-projekt, a rengetegből az egyik Fotó: JESSICA YANG/AFP

Linda Chan bíró úgy döntött, hogy felszámolja a világ legeladósodottabb, több mint 300 milliárd dolláros összes kötelezettséggel rendelkező fejlesztőjét. Megállapította ugyanis, hogy az Evergrande több mint két évvel a kötvénytörlesztés nem teljesítése után és több bírósági meghallgatás után sem tudott konkrét szerkezetátalakítási tervet kínálni. A cég októberben kapott egy végső, december 4-ig szóló haladékot, hogy igazolja: képes kilábalni a bajból, ám nem tudta ezt hitelt érdemlően bizonyítani.

„Itt az ideje, hogy a bíróság azt mondja, elég volt” – idézi a Reuters Chan bírónőt, aki részletes indoklását hétfőn ismerteti.

Az Evergrande vezérigazgatója, Siu Shawn a kínai médiának elmondta, hogy a vállalat a felszámolási végzés ellenére is biztosítani fogja a lakásépítési projektek megvalósítását. Hozzátette, hogy a végzés nem érinti az Evergrande szárazföldi és offshore egységeinek működését.

A döntéssel elindul egy várhatóan elhúzódó és bonyolult folyamat, amely a sok érintett hatóság és a kínai nemzetgazdaságban is tekintélyes vagyon miatt előreláthatólag politikai megfontolásokkal is járhat. A Reuters szerint a cég külföldi befektetői arra fognak összpontosítani, hogy a kínai hatóságok hogyan kezelik a külföldi hitelezőket, ha egy vállalat csődbe megy.

Egy vezető közgazdász, Gary Ng azt mondta a Reutersnek: a döntés „nem a vég, hanem az elhúzódó folyamat kezdete, ami még nehezebbé teszi az Evergrande mindennapi működését”. Mivel az Evergrande eszközeinek nagy része szárazföldi Kínában van, a szakértő szerint bizonytalan, hogy a hitelezők hogyan tudják lefoglalni az eszközöket, hogyan állítják össze a külföldi kötvénytulajdonosok visszafizetési rangsorát, így „a helyzet még rosszabb lehet a részvényesek számára”.

Korábban ebben a nagyobb cikkben mutattuk meg az Evergrande bajait és a csőd várható hatását a világgazdaságra, míg az ország gazdasági gyengélkedéseinek legfrissebb fejleményeivel ebben az összefoglaló cikkben foglalkoztunk.