Kapott egy végső haladékot a világ legeladósodottabb ingatlanos cége a felszámolás előtt

gazdaság
2023 október 30., 05:10

December 4-re halasztották a kínai Evergrande Group felszámolásáról szóló, most hétfőre tervezett meghallgatást. A hongkongi legfelsőbb bíróság bírája ezzel egy utolsó esélyt adott a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének, hogy szerkezetátalakítási tervvel álljon elő. Ha ez nem sikerül, elindul a cég felszámolási eljárása – írja a Reuters.

A több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettséggel rendelkező Evergrande 2021 végén nem teljesítette adósságfizetési kötelezettségét. Azóta a kínai ingatlanszektorra ránehezedett adósságválság szimbóluma lett.

Linda Chan bíró közölte, hogy a következő lesz az utolsó meghallgatás, mielőtt döntés születik a felszámolás elrendeléséről. Az Evergrande-nak addig az időpontig konkrét felülvizsgált szerkezetátalakítási javaslattal kell előállnia, különben a céget valószínűleg felszámolják. A felszámoló persze még mindig tárgyalhat a hitelezőkkel a szerkezetátalakításról, és elérhet majd valamiféle egyezséget.

A vállalat részvényei az elnapolás után 5 százalékos mínuszra emelkedtek, miután a reggeli kereskedésben még mínusz 23 százalékon álltak.

A kínai ingatlanszektor a világ második legnagyobb gazdasága tevékenységének mintegy negyedét teszi ki. Az ágazat gondjai megrázkódtatták a globális piacokat, és Peking számos intézkedést hozott a befektetők és a lakástulajdonosok megnyugtatására.

Az Evergrande június végén még 240 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel rendelkezett. A felszámolásának az esetleges elrendelése további sokkhatásokat keltene az amúgy is törékeny tőkepiacokon, de várhatóan nem lesz közvetlen hatása a vállalat működésére, beleértve számos lakásépítési projektjét is, írja a Reuters.

A cég egy 23 milliárd dolláros offshore adósságátütemezési terven dolgozott, amely a múlt hónapban elbukott, amikor a milliárdos alapító, Huj Ka-jan ellen bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás indult. A vizsgálat miatt a kínai szabályozó hatóságok megtiltották az Evergrande-nak, hogy új dollárkötvényeket bocsásson ki, ami a szerkezetátalakítási terv kulcsfontosságú része volt.

Az Evergrande ügyvédje hétfőn közölte a bírósággal, hogy a vállalat tervezi a szerkezetátalakítási javaslat felülvizsgálatát, hogy pénzzé tegye két hongkongi tőzsdén jegyzett egységét, az Evergrande Property Services Groupot és az Evergrande New Energy Vehicle Groupot.