Reuters: A magyar kormány nyitott arra, hogy lehetővé tegye az Ukrajnának szánt EU-s segélycsomag finanszírozását

POLITIKA
január 29., 17:41

A csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozó előtt a magyar kormány jelezte, hogy kész olyan kompromisszumra, ami lehetővé teszi az Ukrajnának javasolt EU-s segélycsomag finanszírozását az uniós költségvetésből – írja a Reuters, ami szerint Orbán Viktor hangosan ellenzi az EU Kijevnek nyújtott pénzügyi és katonai támogatását, és szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel a szomszédos Ukrajna 2022 februári orosz inváziója óta is.

Orbán Viktor 2023. október 26-án Brüsszelben.
photo_camera Orbán Viktor 2023. október 26-án Brüsszelben. Fotó: John Thys/AFP

Orbán korábban blokkolta az EU költségvetésének felülvizsgálatát, ami magában foglalta az ukrajnai segélyt is, és ez arra késztette az EU-s vezetőket, hogy előálljanak a B-tervvel és rendkívüli csúcstalálkozót hívjanak össze.

Orbán Balázs szerint Magyarország nyitott az EU-s költségvetés felhasználására egy 50 milliárd eurós Ukrajnának szánt segélycsomagra, a kormány szombaton Brüsszelnek javaslatot küldött, amiben azt mutatja, hogy kész az EU költségvetésének felhasználására a segélycsomagra, és közös EU-s adósságvállalásra, ha további kivételeket tesznek hozzá.

A Financial Times vasárnap idézett egy EU-s tervezetet, ami szerint az Európai Bizottság visszatartja a Magyarországnak járó a pénzeket, ha Budapest a héten egy csúcstalálkozón blokkolja a segélyt. Orbán Balázs és Bóka János szerint ez zsarolás. Varga Judit pedig ezt üzente:

„Jól figyelj, Brüsszel: Magyarország soha nem enged a zsarolásnak! Kezdődik az EP-kampány, tanulunk traktort vezetni.”

A Reuters azt írja, az EU egyik magas rangú tisztviselője tagadta, hogy a tagállamok pénzügyi kényszerről tárgyalnának, hogy Magyarországot rákényszerítsék Ukrajna finanszírozására. A Financial Times által idézett dokumentum egy háttérfeljegyzés volt, ami „nem vázol fel semmilyen konkrét tervet” – áll a tisztviselő közleményében.

Arra az esetre, ha Magyarország nem egyezne bele az eredeti segélycsomagba, az EU vezetői olyan megoldást javasoltak, ami 26 tagállam és Ukrajna közötti megállapodást tartalmazna, ami egyben megtagadja Budapest hozzáférését a kapcsolódó (például migrációs) uniós forrásokhoz. Meglátjuk, hogy a vezetőknek lesz-e elég türelmük Orbánnal tárgyalni – mondta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke.

Szijjártó Péter Nyugat-Ukrajnában találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, hogy előkészítsék Orbán és Volodimir Zelenszkij esetleges találkozóját. A magyar külügyminiszter 11 pontban összefoglalt kérésekkel érkezett, tíz napon belül megoldást keresnek a kisebbségi jogokra.