Az EU a magyar gazdaság gyenge pontjainak támadásával fenyeget, ha Orbán továbbra is vétózza Ukrajna támogatását

gazdaság
január 29., 05:44

Új fázisba léphet az EU és az Unió legoroszbarátabb tagállamának küzdelme - írja a Financial Times. A patinás brit gazdasági napilap tudomása szerint az Unió tervet dolgozott ki arra az esetre, ha Magyarország az e hét csütörtökén tartandó rendkívüli uniós csúcson tovább blokkolja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot.

A Financial Times által írásos formában látott tervezet szerint amennyiben Orbán Viktor beváltja korábbi fenyegetését, és megvétózza a segélyt, az unió frontális támadást indítva, a magyar gazdaság és a forint, a foglalkoztatási szint és a gazdasági növekedés gyengítésével vágna vissza.A tervezetben az áll, hogy ha Orbán nem enged, az EU vezetőinek nyilvánosan ki kell állniuk a Magyarországnak járó összes uniós támogatás végleges megvonása mellett, annak érdekében, hogy ezzel megijesszék a piacokat, nyomás alá helyezve a forintot és megdrágítva a hitelfelvételt.

„Európa ezzel azt mondja Orbán Viktornak, hogy »elég volt, ideje beállni a sorba. Lehet, hogy te revolverezel minket, de nálunk van a páncélököl«” – jellemezte a helyzetet Mujtaba Rahman, az Eurasian Group nevű tanácsadócég európai igazgatója az FT-nek.

Bóka János magyar uniós miniszter a lapnak azt mondta, hogy Magyarországnak nincs tudomása ilyen pénzügyi fenyegetésről, de az ország „nem enged a nyomásnak”. Bóka megismételte, hogy Magyarország szerint nem lehet kapcsolat Ukrajna támogatása és az uniós pénzekhez való hozzájutás között. De a Financial Times a magyar félre nehezedő, növekvő nyomással magyarázza, hogy Bóka szerint szombaton új javaslatot küldtek Brüsszelnek arról, hogy Budapest nyitott lenne az uniós források ukrajnai felhasználására, ha Orbán megkapná a lehetőséget, hogy később mégis vétózhasson.

Az uniós tervet leíró dokumentum, ami a Tanácsból szivárgott ki, a magyar gazdaság sebezhető pontjai között említi a „nagyon magas költségvetési hiányt és nagyon magas inflációt”, a gyenge valutát és az unión belül itt legmagasabbak az államadósság kamatterhei. A dokumentum azt is részletezi, hogy a magyar munkanélküliségi ráta és gazdasági növekedés jelentős részben a tengerentúlon felvett hitelektől függ, amik viszont a magas szintű uniós finanszírozás függvényei.