Věra Jourová: Meglátjuk, hogy a vezetőknek lesz-e elég türelmük Orbánnal tárgyalni

POLITIKA
január 29., 14:44

Még nem olvasta el, mondta az Európai Bizottság alelnöke a Financial Timesban írt tervről, ami szerint ha Orbán Viktor a csütörtöki EU-s csúcson nem hagyja jóvá Ukrajna támogatását, a tagállamok akár tartósan visszatartanák a magyar EU-támogatásokat. Orbán Balázs és Bóka János szerint ez zsarolás.

Věra Jourová az eddigi pénzvisszatartásokat azzal indokolta, hogy Magyarországnál nem voltak biztosak benne, megfelelően járnak-e el a korrupció és a csalások ellen. Az igazságügyi reformokért cserébe a pénz egy részét odaadták, de jelentős részét még mindig nem. „Ha a helyzet romlana Magyarországon, ismét több pénzt blokkolhatunk, ez egy dinamikus folyamat” – mondta.

photo_camera Forrás: europa.eu

Věra Jourovát a 7-es cikkes eljárásról is kérdezték: ezt az EP 2018-ban kezdeményezte, de azóta sem jutott tovább időnkénti meghallgatásoknál. Az eljárás második ágában a miniszterek büntetést szabhatnak ki, például megvonhatják egy tagállam szavazati jogát a miniszteri Tanácsban. Jourová azt mondta, az eljárás és a szavazati jog a tagállami vezetőknél van, 26 tagállamnak kellene igent mondania.

Az eljárás második ágának egy pontján egyhangú döntés kell az érintett kivételével, de most elég lenne 4/5, hogy kimondják az EU-s értékek megsértésének gyanúját, illetve a tagállamok egyharmada vagy az Európai Bizottság döntése, hogy a második ágba lépjenek tovább – írja a Telex.

Jourová azt mondta, azért nem volt még sosem szavazás, mert „sosem volt elég szavazat”. „Meglátjuk, hogy a vezetőknek lesz-e elég türelmük Orbán Viktorral tárgyalni, vagy erre az új útra lépnek”, de „ez csak spekuláció” – mondta.