Őrizetbe vették Portik Tamás fiát, mert a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán leöntötte kávéval a bírót

bűnügy
január 30., 17:20

Hivatalos személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették Portik Tamás fiát, miután a Fenyő-gyilkosság keddi tárgyalásán kávét öntött a bíró arcába.

Fenyő János médiavállalkozót 1998 elején saját autójában lőtték le Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán. Fenyő számos akkoriban jól menő, ismert újságot felvásárolt a gyermeklapoktól a tinimagazinokon át a hírlapokig, médiabirodalma a meggyilkolásának évében tizenöt-tizenhét milliárd forintot érhetett. Az ügyészség szerint a merényletet az úszószövetség volt elnöke, Gyárfás Tamás felbujtására és az Aranykéz utcai robbantásért is elítélt Portik megbízására követte el Jozef Roháč szlovák bérgyilkos, akit 2017-ben életfogytiglanra ítéltek.

link Forrás
Gyárfás Tamás a bíróságon, 2020-ban
photo_camera Gyárfás Tamás a bíróságon, 2020-ban Fotó: botost/444.hu

Gyárfás és Portik perét 2019-ben egyesítették. Az ítélet azóta főleg az utóbbi miatt húzódik, Portik ugyanis folyamatosan váltogatja ügyvédeit, ezzel húzva az időt. Fia feltehetően azért öntötte nyakon a bírót, Póta Pétert kávéval, hogy a támadás miatt a bírót elfogultság indokával leváltsák, és egy új bíró kinevezésével még tovább lehessen húzni az eljárást. Portik már január elején is elfogultsági eljárást indított Póta ellen, sikertelenül.

A védőbeszédek miatt tartott tárgyalást - ami az elsőfokú ítéletet megelőző egyik utolsó lépcsőfok - legutóbb tavaly novemberről halasztották el idénre, szintén Portik miatt. Az utolsó szó jogán Gyárfás cáfolatként hivatkozott arra a több mint ötszáz perces, kettejük között lezajlott beszélgetéseket tartalmazó hangfelvételre, amit 2019-ben a Farkasréti temetőben, egy sírba rejtve találtak meg.

Portik utolsó felszólalására a következő napokban kerülhet sor. Hiába kért a keddi tárgyaláson is újabb ügyvédet, ezt a törvényszék elutasította.

Címlapon: Póta Péter 2019-ben. Fotó: botost/444.hu (Telex via Magyar Nemzet/ KNYF)