Könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták Argentínában az elnök reformtervei ellen tüntetőket

külföld
február 02., 12:37

Több százan tüntettek az argentin parlament épülete előtt helyi idő szerint csütörtökön Javier Milei elnök reformtervei ellen, amikről második napja folyik a vita a törvényhozásban, írja az MTI. A rendőrség könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékekkel oszlatta a tömeget.

link Forrás

Az erőszakos oszlatás hírére az ellenzéki képviselők egy időre kivonultak a parlamenti ülésteremből. „Ilyen körülmények között nem tarthatunk ülést” – mondta az egyik ellenzéki képviselő, Mariano Del Cano. Egyik társa, Myriam Bregman pedig arról beszélt, hogy mintegy 40 képviselő megpróbálta megakadályozni a rendőri intézkedést, de őket is könnygázzal fújták le.

Negyvenperces távolmaradásukat Máximo Kirchner képviselő - a volt elnök, Cristina Fernández de Kirchner fia - azzal indokolta, hogy „tragédiákat, sőt, talán emberek halálát akadályozták meg”. Sajtóértesülések szerint a rendőri intézkedésnek három sebesültje van, valamint két embert őrizetbe vettek.

photo_camera Fotó: LUCIANO GONZALEZ/Anadolu via AFP

A novemberben megválasztott, decemberben beiktatott Milei gazdasági sokkterápiát ígért az inflációban és szegénységben fuldokló országnak. A kormány gazdasági reformjai ellen már korábban is tiltakoztak, amire a kormány azzal reagált, hogy megfenyegette a tüntetőket, hogy velük fizettetné meg a rendfenntartás költségeit.

A mostani tüntetések különösen Milei harminc intézkedést tartalmazó vészhelyzeti rendeletcsomagja ellen irányulnak, ami felfüggeszt több, a munkaerő-, illetve az ingatlanpiacot szabályzó törvényt. A rendeletcsomag egy részét argentin bíróságok már hatályon kívül helyezték.