Két hete sincs, hogy beiktatták, és máris tüntetnek az új argentin elnök ellen

külföld
2023 december 21., 07:29

Több ezer ember vonult fel Buenos Airesen az új argentin kormány gazdaságpolitikája ellen, írja a BBC. A kormány hétfőn közölte, az utcákat eltorlaszoló tüntetők elveszíthetik az állami juttatásokhoz való jogukat, Javier Milei elnök pedig korábban kemény fellépést ígért mindenki ellen, aki tüntetésekkel próbálja meghiúsítani terveit.

photo_camera Fotó: PABLO BARRERA/Anadolu via AFP

A december elején beiktatott Milei ígéretéhez híven sokkterápiával próbálja rendbe hozni az argentin gazdaságot. Kezdésnek megszüntette az exportkorlátozásokat, valamint drasztikusan leértékelte a korábban mesterséges szinten tartott nemzeti valutát.

A menetet a munkanélkülieket képviselő csoportok vezették, a rendőrség nagy erőkkel vonult fel. „Nem akarunk semmiféle konfrontációt. Nem akarunk semmiféle összecsapást” – mondta Eduardo Belliboni, a Polo Obrero nevű baloldali csoport vezetője, a tüntetés egyik szervezője.

Milei, akiről Bede Márton hosszabban is írt, 300 intézkedése közül néhányat ismertetett az elmúlt napokban. Beszélt az állami vállalatok privatizációjáról, valamint a bányászat és több iparág szabályozásának megszüntetéséről, de eltörölné az ingatlanbérlést szabályozó törvényt is. „A cél az, hogy elinduljunk az ország újjáépítésének útján, helyreállítsuk az egyének szabadságát és autonómiáját, és megkezdjük országunk az növekedését megakadályozó szabályok lebontását” – indokolta intézkedéseit.

Az elnök beiktatásának mellékszála volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek pont Argentínában sikerült pár szóra elcsípnie a magyar miniszterelnököt. Míg az ukrán elnököt Milei a keblére ölelte, addig Orbán Viktor összefutott Jair Bolsonaróval, Brazília bukott elnökével. Milei első beszédében arról értekezett, hogy „nincs pénz”.