Milei első beszéde: „Nincs pénz”

külföld
2023 december 11., 06:03

Magyar szempontból is rendkívül fontos lett az új argentin elnök, Javier Milei beiktatása, ugyanis ezen a ceremónián beszélt először egymással Zelenszkij és Orbán. Az pedig már eleve meglepő volt, mekkora lelkesedéssel fogadta Milei az ukrán elnököt.

A BBC összefoglalójából most az is kiderül, miről beszélt első beszédében a lap által szélsőjobboldalinak titulált újdonsült argentin elnök. Röviden arról: „nincs pénz”.

Milei a kampány során már világossá tette, hogy olyan lépésekre készül, amelyet még nem látott Dél-Amerika. Bede Márton már októberben hosszan írt arról a 444-en, hogy a kudarcos országban miért lehetnek sikeresek egy Mileihez hasonló kívülálló elgondolásai.

A beiktatása utáni első beszédében úgy fogalmazott, sokk-kezelésre számíthatnak az argentinok. A kampányában is emlegetett, kemény megszorító intézkedéseket tartalmazó programot helyezett kilátásba. Azt mondta, hogy „a dekadencia évtizedeit" fogja visszafordítani sosem látott kiadáscsökkentéssel, ennek célja a hatalmas államadósság és az infláció csökkentése, amely jelenleg meghaladja a 140 százalékot.

Az új argentin elnök, Javier Milei köszönti a támogatóit a Buenos Aires-i Casa Rosada erkélyéről 2023. december 10-én.
photo_camera Milei köszönti a támogatóit a Casa Rosada erkélyéről. Fotó: Lucas Aguayo Araos/Anadolu via AFP

„Az a lényeg, hogy a megszorításnak nincs alternatívája, és a sokkterápiának sincs alternatívája" - mondta Milei – „tudjuk, hogy rövid távon a helyzet romlani fog, de aztán látni fogjuk erőfeszítéseink gyümölcsét."

A peso – Argentína bajba jutott valutája – hosszú távú szabadesésben van, a szegénység mértéke negyven százalékra emelkedett, és az IMF adatai szerint a gazdaság mély recesszióban van. Milei amúgy máris aláírta a minisztériumok számának csökkentéséről szóló rendeletet. 18 helyett kilenc tárca fog működni a jövőben, és ezzel beváltotta egyik legfontosabb ígéretét. Ahogy a BBC is kiemeli, Milei valószínűleg nehézségekbe fog ütközni az argentin kongresszusban, ahol az általa vezetett kis jobboldali és liberális pártok koalíciója csak kisebbségi képviselettel rendelkezik.