A bíróság gáncsolhatja el az új argentin elnök munkaügyi reformjait

külföld
január 04., 15:14

Egy argentin bíróság ideiglenesen felfüggesztette a Javier Milei argentin elnök által bevezetett munkaügyi reformokat, miután több szakszervezet is megtámadta a törvényeket, mert szerintük azok aláássák a munkavállalók alapvető védelmét. Milei várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen, írja a BBC.

photo_camera Fotó: JUAN MABROMATA/AFP

A novemberben megválasztott, decemberben beiktatott Milei gazdasági sokkterápiát ígért az inflációban és szegénységben fuldokló országnak. Munkaügyi reformjaival a munkavállalók próbaidejét háromról nyolc hónapra növelte volna, az elbocsátott munkavállalóknak járó kártérítést csökkenteni akarta, a terhességi szabadságot pedig rövidíteni tervezte.

photo_camera Tüntetés Buenos Airesben december 27-én. Fotó: LUCIANO GONZALEZ/Anadolu via AFP

A kormány gazdasági reformjai ellen sokan tiltakoztak, amire a kormány azzal reagált, hogy megfenyegette a tüntetőket, hogy velük fizettetné meg a rendfenntartás költségeit. Most a bírósági keresetet benyújtó Általános Munkaügyi Szövetség, az egyik legfőbb argentin szakszervezet január 24-re hirdetett általános országos sztrájkot. Milei december 31-i beszédében arra figyelmeztette a reformcsomagot ellenzőket, hogy „bibliai méretű társadalmi katasztrófa” következhet be, ha reformjai nem mennek keresztül.

Orbán Viktor, aki ott volt az elnök beiktatásán - itt kapta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is egy szóra -, Tik-Tokos évértékelőjében ismét sok sikert kívánt a láncfűrészes politikusnak. „Figyeljük, mit tesz az elnök, hátha tanulhatunk tőle gazdaságpolitikai mesterfogásokat” - mondta Orbán.