Az új argentin kormány a gazdasági reformok ellen tüntetőkkel fizettetné meg a rendfenntartás költségeit

külföld
2023 december 23., 06:41

Az új kormány gazdasági reformjai elleni tiltakozás szervezőinek kell fedezniük a rendfenntartás költségeit – közölte az argentin kormány, aminek a szóvivője szerint a demonstráció biztonsági költsége elérte a 60 millió pesót (kb. 26 millió Ft), és a számlát „a társadalmi mozgalmaknak küldik el”.

A héten ezrek vonultak Buenos Aires utcáira, hogy tiltakozzanak Javier Milei politikája ellen, az új elnök ugyanis „gazdasági sokkterápiát” ígért, ideértve a kormányzati kiadások radikális csökkentését.

Sajtójelentések szerint több mint egy tucat társadalmi szervezetnek kell kifizetnie a tüntetések biztonsági költségeit – amikre nagy számban vonultak ki rendőrök –, a kormány így fedezné az üzemanyag-fogyasztást és az „átlagos munkaórákat”.

Manuel Adorni kormányszóvivő szerint ezek a csoportok „viselik a költségekért a felelősséget, amik nem hárulhatnak a polgárokra”.

A szervezők provokációs kísérletként bírálták a biztonsági erők komoly demonstrációját. „Erről az 1970-es és 1980-as évek diktatúrája jut eszembe” – mondta a biztonsági intézkedésekről Eduardo Belliboni, a Polo Obrero tiltakozó csoport vezetője.

Javier Milei elnök, aki alig két hete lépett hivatalba, kemény fellépést ígért azokkal a csoportokkal szemben, amik bomlasztó tiltakozásokkal próbálják meghiúsítani a terveit.

Az új argentin elnök, Javier Milei köszönti a támogatóit a Buenos Aires-i Casa Rosada erkélyéről 2023. december 10-én.
photo_camera Az új argentin elnök, Javier Milei köszönti a támogatóit a Buenos Aires-i Casa Rosada erkélyéről 2023. december 10-én. Fotó: Lucas Aguayo Araos/Anadolu via AFP

A kormánya reformokat jelentett be, beleértve állami cégek privatizációját és az állami kiadások mélyreható csökkentését, például az üzemanyag- és közlekedési támogatások csökkentését. A múlt héten az amerikai dollárral szemben több mint 50 százalékkal gyengült az argentin peso értéke.

A Nemzetközi Valutaalap – aminek Argentína 44 milliárd dollárral tartozik – merésznek nevezte az intézkedéseket, és azt mondta, hogy hozzájárulnak a magánszektor növekedésének megteremtéséhez.

Argentína a megugró inflációval küzd, az árak kb. 150 százalékkal nőttek az elmúlt évben. Az ország alacsony készpénztartalékkal és magas államadóssággal is küzd, miközben a lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. (BBC)