Az EU 1,8 milliárd euróra büntette az Apple-t

eu
március 04., 16:02

Az Apple egy évtizeden keresztül visszaélt fölényével a streamingpiacon, mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság (EB) versenyjogért felelős biztosa. A cég 1,8 milliárd eurós bírságot kapott az EU-tól, mert megsértette a zenei streaminggel kapcsolatos versenytörvényeket. Az Apple bejelentette, fellebbezni fog a döntés ellen, írja a BBC.

photo_camera Illusztráció: Lionel Bonaventure/AFP

Az Európai Bizottság szerint az Apple megakadályozta, hogy a streamingszolgáltatók tájékoztathassák a felhasználókat arról, hogy az Apple alkalmazásboltján kívül is tudnak fizetni – akár olcsóbban is .

Az EB a svéd Spotify zenei streamingszolgáltató panaszára lépett. A világ legnagyobb zenei streamingplatformjának nem tetszett, hogy az Apple közel 30 százalékot leemel a tranzakciókból. Az Apple korlátozta „a fejlesztőket abban, hogy tájékoztassák a fogyasztókat az Apple ökoszisztémáján kívül elérhető alternatív, olcsóbb zenei szolgáltatásokról” – mondta Vestager. A bírság alapjául az EU trösztellenes szabályai szolgáltak. Az EB döntése a Spotify szerint erőteljesen azt üzeni, hogy egyetlen, monopolhelyzetben lévő vállalat sem élhet vissza a hatalmával.

Januárban az Apple bejelentette, hogy az EU-s digitális piacokról szóló törvény közeledtével lehetővé teszi az uniós ügyfelek számára az alkalmazások letöltését a saját alkalmazásboltján kívül is.