Zelenszkij is gratulált Orbánnak a soros uniós elnökség átvételéhez

POLITIKA
július 01., 14:56

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en gratulált Orbán Viktornak, aki ma vette át az Európai Unió Tanácsának elnökségét Alexander De Croo belga miniszterelnöktől.

Zelenszkij a „közös európai értékek, célok és érdekek hatékony képviseletét” kívánta a magyaroknak. Azt írta, hogy Ukrajna uniós csatlakozási folyamata során kész segíteni ezt a munkát, valamint erősíteni Európát.

Zelenszkij és Orbán a múlt csütörtöki EU-csúcson több hónap után találkozott újra személyesen. Korábban Buenos Airesben beszéltek egymással, akkor az ukrán elnök lépett oda a magyar miniszterelnökhöz. Most fordítva történt, Orbán fogta meg Zelenszkij vállát, hogy aztán heves kézmozdulatok kíséretében egyeztessenek.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij az EU-csúcson
photo_camera Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij az EU-csúcson Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Olha Sztefanisina, európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap arról beszélt, hogy van párbeszéd a magyar és az ukrán kormány között. Annak ellenére, hogy a magyaroknak „sajátosan közelítik meg a tárgyalásokat”.

Az ukrán Jevropejszka Pravda szerint Orbán a héten találkozhat Zelenszkijjel, hogy „az EU nyomására” lépéseket tegyen a kétoldalú kapcsolatok javítására.