Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint bár „sajátos csoport” az Orbán-kormány, de így is sikeres a kapcsolatuk Magyarországgal

külföld
június 30., 06:05

Kijevnek annak ellenére sikeres a kapcsolata Magyarországgal, hogy Orbán Viktor kormánya „egy bizonyos csoportot” képvisel - mondta Olha Sztefanisina, európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes az Ukrajinszka Pravda szerint.

photo_camera Fotó: JORG CARSTENSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A miniszterelnök-helyettes fogalmazása szerint Orbán Viktor kormánya „egy nagyon sajátos csoport, akiknek sajátos megközelítéseik vannak a tárgyalásokhoz”, de még velük is sikeresen lehet tárgyalni. Szerinte a két kormány között van párbeszéd, bár nem könnyű.

Sztefanisina beszélt arról a 11 követelésről is, amivel a magyar kormány állt elő a magyar nemzetiség jogainak védelmében Kijevvel szemben, azonban kiemelte, hogy a magyar kormány nem sérti és nem is sértette Ukrajna területi integritását.

Az ukrán Jevropejszka Pravda szerint Orbán Viktor a jövő héten találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy „az EU nyomására” lépéseket tegyen a kétoldalú kapcsolatok javítására.

Emellett korábban arról jelentek meg hírek, hogy a belga kormány kifejezetten sietett az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésével, nehogy azok átcsússzanak júliusra, amikor a magyar kormány veszi át az EU soros elnökségét.

Kiemelt videóink