Az EU azért teper, hogy még a magyar elnökség előtt megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával

eu
május 29., 07:01

Már szerdán tárgyalják az uniós tagállamok képviselői az ukrán és a moldovai csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló kerettervezetet. A Politico tisztviselőkre hivatkozva azt írtja, hogy azért a sietség, mert az EU még azelőtt meg akarja kezdeni az ukrán csatlakozásról szóló tárgyalásokat, hogy a magyar kormány július 1-jén átvenné a soros elnökséget.

Ezért a belga elnökség, már az Általános Ügyek Tanácsának június 25-i ülésén megkezdené a csatlakozási tárgyalásokat. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése megállapította, hogy Ukrajnának még néhány reformot végre kell hajtania a tárgyalások megkezdéséhez, de a feladatok nagy részét már elvégezte. Ez többek között magában foglalja az etnikai és nyelvi kisebbségek védelméről szóló reformokat is, amiket a Velencei Bizottság javasolt.

Várhelyi Olivér és Szijjártó Péter együtt érkezik a Külügyek Tanácsa fejlesztéspolitikával foglalkozó ülésére Brüsszelben 2019-ben
photo_camera Várhelyi Olivér és Szijjártó Péter együtt érkezik a Külügyek Tanácsa fejlesztéspolitikával foglalkozó ülésére Brüsszelben 2019-ben Fotó: KKM/Borsos Mátyás/MTI/MTVA

Ugyanakkor a következő jelentést már nem várnák meg, mivel attól tartanak, hogy a magyar kormány által delegált bővítési biztos, Várhelyi Olivér hátráltatná a folyamatot. Egy diplomata ahhoz hasonlította Várhelyi kinevezését, mintha rókát engedtek volna a tyúkólba.