Levelet írt Orbán az EU vezetőknek arról, hogy mit beszélt Putyinnal

külföld
július 09., 09:42

Újságírók birtokába jutott annak a levélnek a másolata, amelyet Orbán Viktor küldött az uniós vezetőknek a múlt heti Putyinnal folytatott megbeszélés tapasztalatairól. A július 5-i keltezésű levelet az azerbajdzsáni Susából küldte, ahol a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vett részt – írja a Meduza.

A levélben Orbán leszögezi: a kijevi és a moszkvai útján nem az egész EU nevében beszélt, ő csak szerette volna megismerni a harcoló felek álláspontját. Végül aztán főként Putyin véleményét és gondolatait közvetítette az EU vezetői felé.

A magyar kormányfő szerint Putyin meg van győződve arról, hogy az idő nekik kedvez a háborúban. Az orosz háborús veszteségekről nem tett említést az orosz elnök, cserébe az ukránok veszteségét havi 40-50 ezer fő katonára teszi. Csak említés szintjén érdemes kitérni arra ezen a ponton, hogy Zelenszkij idén februárban úgy nyilatkozott, 2023-ban 31 ezer ukrán katona halt meg a fronton, míg amerikai források 70 ezer halottról és 120 ezer sebesültről tudnak.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko/MTI/MTVA

Orbán arról is beszámolt, hogy Putyint meglepte, hogy Ukrajna elutasította az ideiglenes tűzszünetet. Ugyanakkor a moszkvai és a kijevi vezetők is ugyanattól tartanak: hogy egy bármiféle tűzszüneti megállapodást az erői átcsoportosítására használna fel a másik fél.

Putyin továbbá kijelentette Orbánnak a levél szerint, hogy továbbra is elkötelezett a 2022 márciusában megállapított előzetes békefeltételek mellett; ezek Ukrajna biztonsági garanciát, Kijev semlegességi ígéretét és Moszkva katonai segítségnyújtásra vonatkozó vétójogát tartalmazták.

Orbán a levele végén a találkozók konklúzióját is összefoglalja. Úgy látja, mivel Amerikában mindenki túlzottan el van foglalva a választási kampánnyal, Európában autonóm kezdeményezéseket kell tennie az ügyben.

„Ha ezt a folyamatot nem tudjuk megfékezni vagy megállítani, akkor a következő két hónapban minden eddiginél drámaibb veszteségeknek és katonai eseményeknek leszünk tanúi a fronton” – zárta sorait Orbán.

Kiemelt videóink