A védővámok miatt kevesebb beruházást hoznának Európába a kínai elektromos autógyártók

külföld
szeptember 21., 07:59

A kínai elektromosautó-gyárak arra figyelmeztettek, hogy csökkenteni fogják európai beruházásaikat, ha az EU a jövő hónapban megszavazza az olcsó kínai elektromos autókra vonatkozó védővámokat és büntető intézkedéseket, írja a Financial Times.

Az EU szerint Peking jelentős állami támogatással segíti meg a kínai elektromos autóipart, mesterségesen alacsonyan tartva ezzel az árakat, ami komoly csapást jelent az európai autógyártóknak, ezért úgy próbálná védeni az európai piacot, hogy 35,3 százalékra növeli a kínai elektromos járművekre kivetett vámokat. Az EU vizsgálhatná azokat a cégeket, gyárakat is, melyek Európán belül működnek, és saját hazájukban állami támogatást kapnak, vagy közbeszerzésekkel tőkésítik fel őket azért, hogy aztán az EU-ban felvásárlásokat vagy gyárlétesítéseket hajtsanak végre. Ilyen esetekben is bírságokat, büntetéseket szabna ki az EU. A lépés nem példa nélküli, Kanada és az Egyesült Államok 100 százalékos vámot vetett ki a kínai elektromos autók importjára.

photo_camera Fotó: KOJI NAKAYAMA/The Yomiuri Shimbun via AFP

„Egyes kínai vállalatok jelezték, hogy ha az EU további vámokat vet ki, akkor meglévő beruházási terveiket újra kell értékelniük, mert csökkenne az EU beruházási környezetébe vetett bizalmuk” – közölte a Kínai Kereskedelmi Kamara. Szerintük válaszúthoz érkezett az EU és Kína közötti kapcsolat: „Az egyik út a nyitottsághoz és az együttműködéshez, míg a másik a protekcionizmushoz és az elszigetelődéshez vezet”. A kínaiak csökkenő bizalma Magyarországot is érintheti, a BYD ugyanis Szegeden épít gyárat.

Kiemelt videóink