Szijjártó korábban tagadta, de most bejelentette: Szegeden épít gyárat a legnagyobb kínai elektromosautó-gyártó

belföld
2023 december 22., 09:24

„Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító kínai BYD, ez a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre” – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

photo_camera Fotó: CFOTO/NurPhoto via AFP

Belső forrásokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung november végén írta meg, hogy a legnagyobb kínai elektromosautó-gyártó gyárat épít Magyarországon. A lap azt írta, Orbán Viktor kínai látogatása során Sencsenben, a BYD központjában találkozott a céget vezető Vang Csuan-fuval. A sajtóhírekre Szijjártó akkor azt mondta: „Nem is akarom kommentálni (...) Bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik.”

A cég igazgatósága végül a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel lefolytatott 224 tárgyalási fordulót követően csütörtökön döntötte el, hogy Szegeden építi fel első üzemét a kontinensen, mondta Szijjártó, hozzátéve, a BYD nem akkumulátorokat, hanem elektromos autókat fog gyártani Magyarországon.

A kormány pénzügyi támogatást nyújt a beruházáshoz, ám ennek mértéket csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően hozzák nyilvánosságra. „Ez a beruházás is aláhúzza, hogy Magyarország vezető szerepet játszik a technológiai forradalomban. Nagyon régen volt már olyan, hogy ilyen alapvető globális technológiai megújulásban Magyarország az élen ment volna, most ez történik” – mondta a miniszter.