Mobil appokon át támad az Európai Unió

Egyéb
2013 január 17., 11:40

Körülbelül két évvel ezelőtt nagy újításként emlegette az Európai Bizottság sajtószolgálata, hogy ezentúl egy URL-en át okostelefonokon is nézhető a Europe by Satellite (EBS) sajtóeseményeket közvetítő szolgáltatás. A tanácsi sajtótájékoztatók, a brüsszeli napi deles sajtóközvetítések, a parlamenti összefoglalók és társaik azonban ezentúl ínyenceknek külön alkalmazáson keresztül is élvezhetőek - jelentette be a minap az EB.

Nyilván nem sok európai polgár tapsol állva most e hír hallatán, mégsem érdektelen, hogy a temérdek uniós kommunikáció kiadás közé bepasszírozták az EU Newsroom leprogramozását. Hiszen ha a tamagocsi-etetéssel és egyméteres újjfutással el lehet tölteni némi időt alkalmazásokban, akkor miért ne lenne pár tíz-száz ezer európai vagabond aki pont az uniós döntéshozatalra zoomol.

Az európai digitális térben oly jártas Európai Bizottság azonban az EUrologus szerint bakot lőtt azzal, hogy miközben az okostelefonok többségén az Android valamelyik verziója fut, egyelőre csak az iPhone változat jött ki. Igaz hamarosan még Windows Phone verziót is ígérnek harmadikként.

Az EU Newsroomra az uniós témákról szóló színes-szagos anyagokat egyelőre kiegyensúlyozatlan frissülési rendszerességgel teszik fel, de megtekinthetőek, kereshetőek a legfrissebb EB sajtóközlemények sőt, uniós politikai eseménynaptár segíti a tájékozódást. Élőben nézhető továbbá a fent említett EBS és EBS+ adása, de vannak felvett korábbi videók adrenalinrobbantó eseményekről is. A kor követelményeinek megfelelve persze minden, mindenféle szociális médiacsatornán át megosztható.

image

Az ír kormány is mobil alkalmazással vértezte fel magát az előtte álló soros uniós elnökségi féléve csatáihoz. Az találó nevű Irish Presidency of the Council of the European Union nevet viselő szoftver az eseményeik követését és a diplomaták, sajtó és egyéb bennfentesek munkájának segítését célozza. Viszont fondorlatos módon a félév alatt Dublinba látogató nemzetközi potentátok és tollforgatók tájékozódásához országimázsépítésként is értelmezhető mankót is nyújt a szoftver. Igaz a soros elnökség szezonnyitó európai újságíróknak szervezett dublini sajtótúrájának fénypontja részt vettek szerint a Guinneess sörház volt, melynek hollétét odafelé kevesen vétik el az ír fővárosban.

S ha már az EUrologus beszorult az Unió és a mobil alkalmazások metszetébe, ne menjünk el az Eurostat statisztikai appja mellett sem. A gyakorlati haszon (tagállami és uniós adatok összehasonlíthatósága) mellett ezen alkalmazás kapcsán meg kell említenünk az Eurostat szórakoztató faktorát is. Brüsszeli eurokraták ugyanis az EUrologus becsület szavára, ahogy máshol YouTube videó nézős összejöveteleket szerveznek, képesek a disznótenyésztési mutatókat huszonhetes és tizenötös összevetésben böngészni vagy az egy főre jutó hazai össztermék és az elhízottak arányának összefüggéseit vizsgálni.

Végül mielőtt promó gyanánt leírnánk, hogy mindhárom alkalmazás ingyenes, jegyezzük meg: a háromból kettőt a mi adóeuróinkból fejlesztették.