Thatcher, a feminista ikon?

Történelem
2013 április 09., 10:11

A hétfőn, 87 éves korában elhunyt Margaret Thatcher 1979 és 1990 között az Egyesült Királyság első miniszterelnöknője volt. A huszadik században ő töltötte be leghosszabb ideig ezt a tisztséget. Margaret Roberts néven egy egyszerű zöldséges lányaként született, és a brit Konzervatív Pártban csinált karriert, majd éredemei elismeréseként bárónői címet kapott a királynőtől. A Vasladyt háromszor választották meg miniszterelnöknek annak ellenére, hogy kemény, kérlelhetetlen és sokak szerint lelketlen döntései és vezetési stílusa meglehetősen vegyes érzelmeket váltottak ki világszerte.

Akár feminista hősnőként is nézhetnénk rá, igaz? Talán igen.

Igazság szerint sok feminista nem kedvelte és ma sem kedveli őt. Egy 2009-es Daily Telegraph visszaemlékezése szerint tapsolva ünnepelték, amikor hivatalba lépve először megérkezett a Downing Street 10-be, a mindenkori brit kormányfők rezidenciájára. Azonban a lelkes üdvözlés idővel visszájára fordult, mert miniszterelnökként egyetlen képviselőnőt sem hívott meg a kormányába. A feministák szerint Thatcher semmit sem tett a nőkért. Ő maga sem gondolta úgy, hogy tartozna a nőmozgalomnak bármivel is azért, amit elért. Életrajzírója, Allan Mayer úgy látta, Thatcher számára a saját neme lényegtelen volt, és kifejezetten bosszantotta, ha valaki ennek túl nagy jelentőséget tulajdonított.

Elhíresült mondásai a nőkről és a hatalomról szabadon értelmezhetők.

Margaret Thatchert lehet antifeministának tartani, vagy épp ellenkezőleg, minden idők legnagyobb feminista személyiségének, vagy a kettő között bárminek. Mindenki döntse el maga.

Íme néhány idézet tőle:

"A politikában, ha azt akarjuk, hogy valamiről beszéljenek, egy férfit kell megkérni, ha azt szeretnénk, hogy valamit megcsináljanak, akkor egy nőt."

"Vezetőnek lenni olyan, mint úrinőnek lenni. Ha bizonygatnunk kell, hogy azok vagyunk, akkor már nem vagyunk azok."

„Bármelyik nő, aki megérti egy háztartás vezetésének a problémáit, közel jár ahhoz, hogy megértse egy ország vezetésének a problémáit."

"Rendelkezem azzal a női képességgel, hogy hogy kitartsak egy munka mellett és végigcsináljam még akkor is, amikor mindenki más már hagyja az egészet és odébbáll"

"A nők jogaiért folytatott harc nagyrészt sikerrel zárult."

(Posztunk az Atlantic cikke nyomán készült.)



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.