Obama kihagyja Thatcher temetését

Egyéb
2013 április 16., 07:57

Napok óta megy a találgatás, vajon elmegy-e Barack Obama amerikai elnök a Vasasszony, Margaret Thatcher volt brit kormányfő temetésére. Bár a Downing Street kétezer meghívót küldött ki, és köztük van az Egyesült Államok valaha volt összes, még élő elnöke, a meghívottak nagy része egyszerűen túl idős vagy beteg ahhoz, hogy elvállalja a londoni utazást. ÉS akkor még a politikai statementekről nem is beszéltünk.

Egyelőre úgy néz ki, hogy nem utazik sem az idősebb Bush, sem a fia, George W., és Nancy Reagan, a néhai nagy Thatcher-szövetséges Ronald Reagan felesége sem tud Londonba repülni. Bill Clinton sem megy, őt felesége, Obama volt külügyminisztere, Hillary képviseli.

Az elnök ugyanakkor kedden megnevezte a temetésre utazó delegáció vezetőit, amiből azt az egyszerű következtetést lehet levonni, hogy ő sem lesz ott Thatcher búcsúztatásán. Az amerikai delegáció két főembere George Schultz és James Baker lesz, akik mindketten Thatcher alatt álltak aktív amerikai szolgálatban: Schultz Reagan külügyminisztere, Baker az idősebb Bush, Reagan utódjának kabinetfőnöke volt.

Thatcher április 8-án halt meg, 87 éves volt. Temetése Winston Churchillé után a legnagyobb szabású gyászszertartás lesz Nagy-Britanniában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.