10 millió kattintás Magyarországon

TECH
2013 április 23., 08:23

Jogi problémák miatt a régióban Magyarország az egyik utolsó ország, ahol most végre elérhető lett a Google Street View (Utcakép néven).

A Google autói 2009-ben kezdték járni az utcákat Magyarországon, az arcokat és a rendszámokat kitakarva. (Bár Kissfero már felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem sikerült mindenhol.) De ez nem volt elég, mert a Google az eredeti képeket megtartja, és nem egy EU-s országban lévő szerveren tárolja. Ezért pár hónap után leállították a fotózást.

Aztán 2011-ben Jóri András adatvédelmi biztos bizonyos felvételekkel szabad utat engedett a Google-nek: például a lehető leghamarabb törölni kell a nyersanyagot, és a lakosságot egy héttel korábban tájékoztatni kell a fotózásról. A Google-autók tavaly és tavalyelőtt jártak Magyarországon, és a hatóságok engedélyével idén május 13-án folytatják a fotózást, hogy aktualizálják a kétéves felvételeket.

photo_camera Fotó: halvadasz.tumblr.com

A Google Mapsen lehet megnézni, hol csapott le Pécsen Nyerges Zoltán, hol lakik Orbán Viktor vagy hol volt az éjszakai földrengés epicentruma. A streetfighterhungary.tumblr.com egy ígéretes kezdeményezésnek tűnik, ide hangulatos magyarországi Street View-képeket gyűjt valaki. (HWSW, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.