20 éve késelték meg Szeles Mónikát

sport
2013 április 30., 05:11
comments 2

1993. április 30-án gyakorlatilag véget ért Monica Szeles magyar származású jugoszláv (később amerikai) színekben játszó teniszező karrierje, amikor Magdalena Maleevával játszott Hamburgban. Éppen leült és előredőlve pihent, amikor a hatezres tömegből felrohant a pályára egy férfi, és hátba szúrta.

Szeles később azt mondta, hogy az első gondolata az volt, hogy: „Úristen, ez a férfi egy kést döfött a hátamba!” Szeles, aki éppen 6–4, 4–3-ra vezetett, a bökés után elkezdett köhögni, és hátrafektették a földre, majd kórházba vitték. A férfit lefogták, és kicsavarták a kezéből a csontozókést.

link Forrás

Az épp zajló délszláv háború miatt felmerült, hogy a merénylő egy szélsőséges nacionalista, mert Szeles emiatt több halálos fenyegetést is kapott, de később kiderült, hogy a támadó neve Günter Parche, és egy elmebeteg Steffi Graf-rajongó. (Grafot Szeles négy Grand Slam-döntőből háromszor verte meg.)

Parche azzal védekezett, hogy Szelest nem akarta megölni, csak meg szerette volna sebesíteni, hogy addig ne tudjon játszani, amíg Graf elég előnyt nem szerez. Nem csukták le, mert elmebetegnek nyilvánították, felfüggesztett börtönbüntetést és két év gyógykezelést kapott. Szelest felháborította az enyhe ítélet, és azt mondta, hogy nem érezné magát biztonságban, ha visszamenne a pályára. Az eset után sokat szigorítottak a tenisztornák biztonsági protokolljain.

Mivel a kés csak másfél centi mélyre fúródott a lapockái között, Szeles pár hét alatt felépült. Mégis két év kellett a visszatéréshez, gyakran elsírta magát, és az apja, Szeles Károly szerint még a tévében sem nézett teniszt. Nagyobb sikereket nem tudott már elérni. Szeles néhány éve könyvet adott ki arról, hogy a késelés után (részben az apja halála miatti gyászában) mániákusan elkezdett enni, és volt, hogy 15 kilót szedett fel. Kilenc évig nem tudott uralkodni az evésrohamain.

Szeles 1973-ban magyar családba született a vajdasági Újvidéken. 1990-ben ő volt a Roland Garros legfiatalabb győztese. Máig a legsikeresebb magyar teniszező maradt, 1991-ben és 1992-ben a világ egyik legjobb teniszezőnője volt, és összesen 9 Grand Slamet nyert meg. 53 WTA-tornán győzött, és több mint 14 millió dollárt keresett. 1994-ben amerikai, 2007-ben pedig magyar állampolgár lett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.