GRAMMAR NAZIS MUST DIE

TECH
2013 április 30., 15:12

A helyesírás nagyon beüt! A helyesírás szexi! A helyesírás zsír! 

Ezek az üzenetek fogadták azt, aki az ünnepélyes átadás előtt kereste fel a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének legújabb szolgáltatását, a helyesiras.mta.hu honlapot. Az ünnepélyes élesítésen pedig kiderült, hogy az interneten bántják azt, akinek rossz helyesírása, Hoffmann Rózsa államtitkár szerint pedig még bimbódzó kapcsolatok is zátonyra futhatnak, ha a fiatalok túl sok hibát ejtenek a szerelmesleveleikben.

A kezdeményezés maga amúgy tényleg hiánypótló lehetne, ezentúl bizonytalankodva egy összetett szó helyes használatánál nem kellene többet vaskos könyveket lapozgatni. A honlap első rénézésre annyival nyújt többet, mint bármely szövegszerkesztőbe beépített ellenőrző, hogy az összetett szavaknál az összes helyes varriációt felsorolja, és megmagyarázza, hogy melyik miért érvényes. De éppen ez szüli a káoszt is, ugyanis a rendszer nincs tekintettel a használatra, hanem minden nyelvtanilag érvényes alakot egyforma súllyal mutat helyesnek. Utána pedig nyelvtani szabályok pár soros összefoglalássával érvel csak a verziók helyessége mellett, azaz a szabályokban gyakorlatlan nyelvhasználó nem jut sokkal előrébb.

nyelvtan3

 

Az oldalt kifejlesztő intézet igazgatója, Kenesei István szerint rengeteg megkeresését kaptak bizonytalankodó nyelvhasználóktól, egy idő után pedig már nem bírták a megterhelést, ezért jött a honlap ötlete. Pedig van ország, ahol ötven fős telefonos stáb várja a helyesírással kapcsolatos kérdéseket, de erre itthon nem volt kapacitás.

Lett helyette a honlap, ami majd segíteni fog például azoknak a bizonytalan fiataloknak is, akiket sok frusztráció ér az interneten rossz helyesírásuk miatt. Kenesei felméréseket említett, amikben az jött ki, hogy bizony az internetezők döntő többsége szereti, ha valaki az interneten helyesen ír, ráadásul a virtuális térben az emberek hajlamosak is ez alapján megítélni egymást.

Hogy az akadémiánál komolyan gondolták-e, hogy az internet egyik legidegesítőbb populációjának számító nyelvtannáciktól majd ezzel a honlappal el fogják tudni venni a muníciót, azt nem tudni, de a szándék legalább nemes.

photo_camera Az openoffice még simán aláhúzta

A technikai részletek ismertetése után Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár köszöntötte az oldalt, kőkemény közhelygránátokkal. Az államtitkár elmondta, hogy

  • nyelvünk egy kincs, amit ápolni kell, különben vétkezünk
  • sokszínű világban élünk
  • rohanó világban élünk
  • manapság tanúi vagyunk, ahogy nyelvünk folyamatosan kopik el*

*(egyszer érdemes lenne megnézni, hogy volt-e az elmúlt párszáz évben olyan kulturális/oktatási vezető, aki az épp aktuális nyelvhasználati változásokat ne épp a nyelvünk megsemmisülésének előszobájaként értelmezte volna)

Hoffmann már egyetemi tanárként sem nagyon kapott olyan dolgozatot, amiben ne lett volna oldalaként legalább egy-két hiba, és nem lett jobb a helyzet azóta sem, mióta államtitkárként dolgozik: most is rendszeresen vesszőhibákat és gallicizmusokat javítgat a hozzá érkezdő beadványokban, pedig "nem ez lenne a dolga". Hogy ennyi a helyesírási hiba, arról például a korábbi köznevelési törvény létrehozói is tehetnek, hiszen nem fektettek elég hangsúlyt a nyelvtanoktatásra, és bocsánatos bűnnek tekintették a kettős mássalhangzókkal való hibázást.

Az államtitkár ugyanakkor óvott attól, hogy önmagában rossz dolognak gondoljuk el az internetet és az smst, hiszen például miután Guttenberg feltalálta a könyvnyomtatást, a könyvekbe is elkezdtek csúnya dolgokat írni. Az azonban üdítő az államtitkár szerint, hogy akiben meglesz a szándék, hogy csiszolja helyesírását, az ezentúl ezt ennyire könnyen megteheti.

Rend, tisztaság, szépség – harmonikusabbá teszik mindennapjainkat” - zárta valamiért ezekkel a szavakkal köszöntőjét Hoffmann.

Ezek után már csak a honlap elindítása volt hátra, és kiderült, hogy komolyan gondolták az ünnepélyes kereteket. Az MTA elnöke, Pálinkás József egy projektorral kivetített Élesítés gombra kattintva tette elérhetővé az új honlapot. Amit rögtön ki is akart próbálni, de az egyik fejlesztőnek a számítógépe volt rákötve a projektorra, amin nem voltak ékezetes billentyűk, ezért Pálinkás akaratán kívül egy párperces kabarétréfa közepén találta magát, mire sikerült beírnia, hogy nagy energiás elektron gyorsító. Amire persze kijött, hogy háromféleképpen is helyesen lehet leírni:

nyelvtan2

A talányt Pálinkás nem oldotta fel, csak emlékztetett rá, hogy a három alak bizony három külön fogalmat takar. De hogy a bizonytalankodó nyelvhasználónak miért kéne tudnia, hogy ő melyiket kereste, az nem derült ki. A honlapnak ennek ellenére is maradnak erényei, ugyanis remekül kezeli a kevésbé összetett összetett szavakat, ráadásul ezentúl itt lehet majd ellenőrizni tulajdonnevek helyes alakját, számok betűvé alakításának módját, és akár a szótagolásban is segít majd. De hogy emiatt a honlap miatt esetleg kevesebbet piszkálnák majd az emberek egymást az interneten, na azt sajnos nem gondoljuk.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.