Bajnai napi 20 ezret költ el a Facebookon

POLITIKA
2013 május 06., 14:09
comments 24

  • 50 vezető magyar politikust vizsgáltunk, többek közt pártelnököket, frakcióvezetőket és helyetteseiket, a kormány tagjait és az Országgyűlés tisztviselőit
  • Az 50 vezető politikusból 26-nak van Facebook rajongói oldala és összesen 16-nak saját személyes honlapja az interneten
  • A vizsgált politikusoknak összesen 477 ezer rajongójuk van, ebből csak Orbán Viktoré 151 ezer
  • Valamennyi pártelnöknek van Facebook oldala, de az országgyűlés 14 vezetője közül egynek sincs, a kormánytagok közül pedig csak 2 tart fenn rajongói oldalt
  • A cikkhez használt adatokat 2013. május 6-án frissítettük utoljára

Varjú László, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője tipikus magyar politikus a facebookon. Posztolja saját médiamegjelenéseit, like-olja saját párttársait, csatlakozik kezdeményezésekhez, például ehhez, a facebook-adó ellen, és amatőr filmkritikusként is működik.

Tegnap este láttam a "Csajok szabadon" filmet, hát nem csodálom hogy kiverte a biztosítékot... Erőszak, drog , party hangulat - ezzel még még nem is lenne baj - tiszta Amerika. (...) Gyorsan, bűnös pénzen szerzett örömök ugyan rövid ideig tartanak ott is, de még is nagyon csábítóak. (...) DE TÉNYLEG EZ VALÓSÁG

Facebook-os követőinek pedig nem tart sokáig eljutni az amerikai popkultúrától a Magyarországon közelgő polgárháborúig, amit egyik oldalon a felháborodott emberek, a másikon a TEK és a Békemenet vívnak majd egymással.

Varjú 4632 követőjével egyébként a 444.hu 50-es listáján a 18. a rajongók számának sorrendjében. 2011. novemberében hozta létre rajongói oldalt, azóta naponta átlagosan 8 db új követője akadt.

Napi 723 új rajongó

A leggyorsabban növekvő közösségi tábor Bajnai Gordon volt miniszterelnöké, az ő rajongói oldalához átlagosan 723-an csatlakoznak naponta. Ennek hátterében valószínűleg csak részben áll Bajnai ellenállhatatlan, netre hangolt stílusa és szerepet játszik az a pénz is, amit kampánycsapata naponta hirdetésre költ a közösségi oldalon.

- Naponta 10-20 ezer forintot költünk. Azért a facebookon, mert ez a leghatékonyabb netes felület, ennyi pénzből ilyen tömegeket elérni máshol lehetetlen - magyarázza Simó György, Bajnai kampánycsapatának egyik szakértője. Simó azt is elmondta a Facebook és a Twitter után a volt miniszterelnök a Tumblr-en is hamarosan megjelenhet. Crowdfunding, például Rally.org-os kampány pedig csak azért nem lesz, mert azt a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé.

Azt is elmondta Google hirdetésekre eddig 500 ezer forintot költött a csapat.

Az Együtt 2014 kampánya egyébként lehet, hogy egy kicsit túl is pörögte a netes eszközöket: online adatgyűjtési akciójukkal kapcsolatban a Heti Válasz egyenesen a Nagy Testvért emlegeti. Ezt Simó a leghatározottabban cáfolta és hozzátette, hogy aki szerint az Együtt kampánya visszaél támogatóik adataival, az “nem érti a a webet, nem érti a cloudot és nem érti Bajnait”

Orbán a Tumblr-en

Bajnainak még jócskán kell költenie, hogy behozza Orbán Viktor miniszterelnököt, aki 151 ezernél is több követőjével a legnépszerűbb magyar politikus, legalább is a Facebookon.

- A gyerekeinek 2010-ben már bőven volt facebook-oldala, akkor merült fel, hogy csináljunk egyet neki is - mondta a kezdetekről Orbán kommunikációs csapatának egyik tagja. Azért a 2010. januári  indításban talán némi szerepe lehetett az akkori választási kampánynak is, azon felül, hogy az Orbán gyerekeknek ciki lett apu technofóbiája.

Ez, mármint az orbáni technofóbia, egyébként aligha érhető tetten a miniszterelnök netes megjelenéseit figyelve. A legnagyobb és egyik legrégebbi Facebook oldal mellett elsők között regisztrált személyes honlapot, még 2001. végén, 2008-as amerikai útját pedig a Tumblr-en dokumentálta, ahol putyinos stílusú félmeztelen feszítéstől póznára mászó Szőcs Gézáig sok érdekességet találni.

Harrach Péter a trollokról

photo_camera Harrach és a csajok (Forrás: facebook)

A második legnépszerűbb magyar politikus a Facebookon Vona Gábor, a Jobbik elnöke 85 ezer rajongóval. A pártban Zagyva György Gyulától Pörzse Sánodrig szinte mindenkinek van saját közösségi oldala, de ezek meg sem közelítik az elnökét.

A KDNP viszont úgy tűnik nem tud betörni erre a felületre. A Facebookon csak Semjén Zsolt pártelnököt (5342 like), Rétvári Bence frakcióvezető-helyettest (1155 like) és Harrach Péter frakcióvezetőt (516 like) találtuk meg. Míg Semjén elsősorban saját honlapjának cikkeit posztolja, addig Harrach képekben is elég  erős (itt, itt és itt), és olyan bejegyzésekkel örvendezteti a közösséget, mint például ez

“Megszaporodtak a hozzászólók. Ez önmagában jó jel. Az kevésbé, hogy sok a negatív. Van, akit a tények nem érdekelnek, csak gyűlölködik. Velük nem lehet mit kezdeni. Vannak, akik kritikusak és érvelnek. Velük érdemes szót váltani.”

A DK-sok általában aktívak, Gyurcsány Ferenc 34 ezer követőjével az 5. legnépszerűbb magyar politikus a facebookon. A volt miniszterelnök az egyik legaktívabb a vizsgált képviselők közül, minden nap, akár többször is posztol, például olyan macskás képeket, mint ez.

photo_camera Egy képen minden, ami jó az interneten (Forrás: facebook)

Ehhez képest az MSZP-s Mesterházy Attilának ugyan 38 ezer rajongója van, de ő tartalmi kérdésekben konzervatívabb, mint Gyurcsány, elsősorban saját írásait, médiamegjelenéseit promózza, ritkábban csúszik be egy személyes kép vagy megjegyzés.

A kormány nem kér a Facebookból

Semjénen kívül Balog Zoltán az egyetlen kormánytag, akinek van rajongói oldala, igaz 673 követőjével csak a 25. helyet sikerült megcsípnie a listán. Az igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy a vizsgált politikusok közül ő regisztrált legkésőbb a Facebookon, 2012. októberében, az ezzel nagyjából egyidőben létrehozott személyes honlapja pedig a többi politikuséhoz képest elég korszerű.

Nem csak a kormánytagok kerülik a közösségi médiát, az Országgyűlés vezetése, az elnök, alelnökök és jegyzők közül egyetlen egynek sincs nyilvános Facebook-oldala, és személyes honlappal is csak Kövér László és Lezsák Sándor büszkélkedhet.

- Valószínűleg nem az én választókerületemeben, Abaújban a legmagasabb az egy háztartásra jutó Facebook-fiókok száma - mondta Nyakó István MSZP-s képviselő, az Országgyűlés jegyzője, akinek se saját honlapja, se facebookos rajongói oldala sincs. - Ezzel együtt tudom, hogy kellene, és fogok is csinálni ilyen oldalt, mert szükség van rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.