Sir Alex Ferguson visszavonul

sport
2013 május 08., 04:55

Hivatalosan is bejelentette visszavonulását Sir Alex Ferguson, a Manchester United edzője. 71 éves, 1986 óta vezette a klubot. Az első hírek alapján még nem hittem, hogy tényleg megtörténik. Pedig de.

photo_camera Sir Alex Ferguson (Fotó: MU)

"Nem volt könnyű döntés, de meg kellett hoznom. Fontos volt nekem, hogy a legjobb formában hagyjam itt az egyesületet. A csapat ereje, az egyensúly fiatalok és tapasztaltabbak között és az utánpótlás biztosítják a sikereket hosszú távon" - mondta. Nem hagyja el teljesen a klubot: a jövőben a klub nagykövete és igazgatója lesz. Megköszönte a családjának a támogatást, Sir Bobby Charltonnak azt, hogy megtanította arra, hogy futballklubot építsen, ne csak csapatot, a Glazer-családnak pedig azt, hogy mindent megtettek azért, hogy a legjobb tudása szerint dolgozhasson. Természetesen megköszönte a szurkolók támogatását is.

Egy éve lett volna hátra a szerződéséből. Igaz, az utóbbi évtizedben ez általában nem sokat jelentett. Több olyan fordulón vagyunk már túl, amikor Ferguson szinte biztosra mondta, hogy visszavonul, vagy legfeljebb még egy évet marad, de ez eddig mindig folytatta.

Ferguson páratlan karrierjének bemutatása, feldolgozása és méltatása egészen biztosan túlmutat ennek a hírnek a keretein, úgyhogy egyelőre bele sem kezdünk.

A lehetséges utódik között egyelőre a következő nevek merültek fel

  • José Mourinho, aki már az Ikeában csomagol
  • Jürgen Klopp, aki Robin Hoodként hódította meg Európát
  • David Moyes, az Everton edzője, akinek angliai tapasztalatai miatt a legnagyobb, csekély BL-tapasztalatai miatt viszont a legkisebb esélye van
  • Manuel Pellegrini, aki korábban a Villarrealt bevitte a BL-elődöntőbe, idén a Malagát pedig csak azért nem, mert a Dortmund éppen úgy győzte le, ahogy a Manchester a Bayernt 1999-ben
  • Ryan Giggs, aki a szurkolók reményei szerint a United Guardiolája lehetne

Vasárnap, a Chelsea elleni hazai meccs előtt Ferguson még arról beszélt, maradni fog, annak ellenére, hogy meg kell operálni a csípőjét, ami miatt valószínűleg mindenképpen ki kellett volna hagynia a következő szezon kezdetét.

Folyamatosan érkeznek a reakciók a bejelentésre.

Korábbi játékosa, Paul Ince:

Sokkoló hír. Két hete még arról beszélt, akár négy évet is maradna még. Soha többet nem lesz olyan edző, mint ő. Úgy kezelt, mint a fiát.

Vincent Kompany, a Manchester City kapitánya:

Minden idők egyik legnagyobb edzője. 26 évnyi siker után mindannyian elismeréssel tartozunk neki.

David Gill, a Manchester United ügyvezető igazgatója:

Ahogy bánt a klubbal, a dolgozókkal és az közeggel, csodálatra méltó. Ezt az oldalán nem sokan ismerték. Tudtuk, hogy egyszer eljön ez a nap, és azt akarjuk, úgy jöjjön el, hogy világklasszis csapatot hagy maga mögött.

Sepp Blatter:

A legnagyobbak közül való volt. Vajon lesz még olyan, aki felülmúlja ezt az időt?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.