Áder még nem egy Sólyom, de már mádlabb Mádlnél

Ugyan Áder János márciusban aláírta az elfogadhatatlan negyedik alkotmánymódosítást, a hagyományokhoz híven, miszerint évek óta mindig a köztársasági elnök a legnépszerűbb, hónapok óta Áder a legnépszerűbb politikus. És mint legfőbb közjogi méltóságtól, afféle Hofi Bibótól várják, hogy legyen a kormány lelkismerete, ezért tüntettek az alkotmánymódosításnál és most is.

Akkor hiába tették, most viszont megint visszadobott két törvényt: a közérdekű adatközlést újraszabályozót és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító törvényt.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A rendszerváltás óta a köztársasági elnökök 91 törvényt küldtek vissza, vagy küldtek el Alkotmánybíróságnak.

  1. Göncz Árpád 1990-től 2000-ig tartó elnöksége alatt 2 törvényt dobott vissza, és 8-at küldött el az AB-nak. Ő volt az egyetlen, aki törvényt is nyújtott be, az első ciklusban háromszor is.
  2. Mádl Ferenc 2000 és 2005 között 6 törvényt küldött vissza, és 13-at küldött el az Alkotmánybíróságnak.
  3. Sólyom László volt a legtermékenyebb: 2005 és 2010 között 31 törvényt küldött vissza, és 16 törvény ment az AB-nak.
  4. Schmitt Pál a 2012-es lemondásáig mindent aláírt, nem volt olyan törvény, amiben hibát talált volna.
  5. Áder János viszont eddig 11 törvényt dobott vissza, és egyet, a választási regisztrációról szólót, normakontrollra küldte el az Alkotmánybíróságnak. Ezzel lassan utoléri Mádl Ferencet, időarányosan pedig már meg is előzte, hiszen még csak egy éve államfő.