Áder még nem egy Sólyom, de már mádlabb Mádlnél

POLITIKA
2013 május 09., 08:38

Ugyan Áder János márciusban aláírta az elfogadhatatlan negyedik alkotmánymódosítást, a hagyományokhoz híven, miszerint évek óta mindig a köztársasági elnök a legnépszerűbb, hónapok óta Áder a legnépszerűbb politikus. És mint legfőbb közjogi méltóságtól, afféle Hofi Bibótól várják, hogy legyen a kormány lelkismerete, ezért tüntettek az alkotmánymódosításnál és most is.

Akkor hiába tették, most viszont megint visszadobott két törvényt: a közérdekű adatközlést újraszabályozót és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító törvényt.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A rendszerváltás óta a köztársasági elnökök 91 törvényt küldtek vissza, vagy küldtek el Alkotmánybíróságnak.

  1. Göncz Árpád 1990-től 2000-ig tartó elnöksége alatt 2 törvényt dobott vissza, és 8-at küldött el az AB-nak. Ő volt az egyetlen, aki törvényt is nyújtott be, az első ciklusban háromszor is.
  2. Mádl Ferenc 2000 és 2005 között 6 törvényt küldött vissza, és 13-at küldött el az Alkotmánybíróságnak.
  3. Sólyom László volt a legtermékenyebb: 2005 és 2010 között 31 törvényt küldött vissza, és 16 törvény ment az AB-nak.
  4. Schmitt Pál a 2012-es lemondásáig mindent aláírt, nem volt olyan törvény, amiben hibát talált volna.
  5. Áder János viszont eddig 11 törvényt dobott vissza, és egyet, a választási regisztrációról szólót, normakontrollra küldte el az Alkotmánybíróságnak. Ezzel lassan utoléri Mádl Ferencet, időarányosan pedig már meg is előzte, hiszen még csak egy éve államfő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.