Áder visszaküldte a ne zavarj, épp lopok-törvényt

POLITIKA
2013 május 09., 05:47

Áder János visszaküldte megfontolásra a parlamentnek az információszabadságról szóló, és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító törvényeket.

Előbbit egyszerűen csak Ne zavarj, épp lopok-törvénynek neveztük, ez ugyanis az a két nap alatt elfogadott jogszabály, ami gyakorlatilag az állami intézményekre bízza, hogy válaszolnak-e az újságírók és állampolgárok kérdéseire, vagy sem. Az indoklás szerint véget kellett vetni a visszaélésszerű adatigényléseknek.

Áder levelében (melyet itt olvashat el teljes terjedelmében) azzal indokolta döntését, hogy a törvénymódosítás nem eredményezheti a közérdekű adatok megismerhetőségének korlátozását.

Megítélésem szerint a módosítás helyes értelmezésének egyértelmű és elengedhetetlen feltétele az, ha a módosított rendelkezés utal arra, hogy a módosítás nem eredményezheti a más jogszabályban biztosított közérdekből nyilvános adatok és a közérdekű adatok megismerhetőségének korlátozását.

Az államfő kitér arra is, hogy a módosítást a visszaélésszerű adatigényléssel indokolták, amelyek ellehetetlenítik az állami intézmények munkáját. Áder szerint a törvénymódosítás nem határozta meg pontosan, hogy mi tekinthető visszaélésszerű adatigénylésnek.

A közfeladatot ellátó szerv túl széles körű mérlegelési lehetőséget kap annak megítélésére, hogy mi az a tartalmi tájékoztatás, ami már egy ellenőrző szerv „kényszerjellegű” adatbetekintési körébe vonható.

A törvényt az Index fideszes forrásai szerint az Átlátszó és a 444 adatkérései miatt hozták meg sürgősen. Beteges adatkérő kollégánk, Erdélyi Péter vallomását itt olvashatják. A parlamenti frakciók szerződéseit szerette volna megismerni. Két nappal később Cser-Palkovics és Vas képviselők már be is nyújtották a törvénymódosítást, a parlament pedig másnap azzal a lendülettel ki is herélte a közérdekű adatok nyilvánosságát lehetővé tévő törvényt.

A másik visszaküldött, április 29-én elfogadott jogszabály szerint a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara a jövőben területi szervezeteinek elnökei közül is választhat országos elnököt, illetve alelnököt, miután az Országgyűlés eltörölte az ezt tiltó összeférhetetlenségi szabályt.

A Fidesznek fontos Áder János köztársasági elnök véleménye, azt a kormánypárti frakció teljes mértékben figyelembe fogja venni, "amikor a törvényjavaslat további sorsáról" dönt - közölte a párt országgyűlési képviselőcsoportja csütörtökön az MTI-vel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.