Egymilliárd dollárt fizet a Facebook a Waze-ért

TECH
2013 május 09., 09:38

waze

Egymilliárd dollárt fizet a Facebook a Waze nevű mobilnavigációs alkalmazásért, szellőztette meg az izraeli sajtó csütörtökön. A Waze gps-alapú navigációs eszköz, azzal az extrával, hogy valós idejű forgalmi adatokkal segíti a sofőröket: követi, hogy melyik autós merre jár, és ebből ki tudja számolni, merre van dugó, és merre érdemes kikerülni. Van benne játék is az unatkozó sofőröknek, ugyanúgy, mint a Foursquare-ben. Aki bizonyos helyeken áthajt, vagy jelent egy balesetet, pontokat kap, amivel feljebb kerül a felhasználók hierarchiájában. Az alkalmazás bárhol használható, de teljes térkép csak viszonylag kevés országhoz van: Európában Anglia, Belgium, Franciaország, Hollandia és Olaszország van kész,

A Waze az idei barcelonai mobilkonferencián megnyerte a legjobb alkalmazás díját.

A Techcrunch szerint mindkét fél elismerte a vásárlást, és már csak az a kérdés, hogy a Facebook Izraelben hagyja-e a Waze-t, vagy átköltözteti Amerikába, ahogy azt korábbi izraeli szerzeményevel tette. Az interfészfejlesztő Snaptut két éve 70 millió, az arcfelismerő face.comot tavaly 60 millió dollárért vették meg Zuckerbergék.

Hivatalosan a Waze és a Facebook sem erősítette meg a hírt.

A Facebook tavaly és idén összesen egy tucatnyi céget vásárolt fel, köztük a Lightboxot, a Tagtile-t és a Spoolt, de az árat ritkán hozták nyilvánosságra. Az egyetlen híres kivétel az Instagram, amiért egymilliárd dollárt fizettek, ugyanannyit, mont most a Waze-ért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.