Mérgező az ukrán csapvíz

külföld
2013 május 10., 12:01

Míg az EU-ban a csapvízben 70 káros anyag tartalmát mérik, az Egyesült Államokban pedig 102-ét, addig Ukrajnában – megfelelő berendezések nélkül – csak 30-ét. Meg is lett az eredménye, mert egészségügyi és környezetvédelmi szakértők szerint emberi fogyasztásra alkalmatlan a csapvíz Ukrajnában, ami máj- és emésztőszervi, továbbá idegrendszeri megbetegedéseket okozhat.

Ukrajna egész területén a csapvíz csak mosogatásra és felmosásra alkalmas.

Egy pohár csapvíztől még senki sem lesz beteg, de ha valaki éveken át issza, biztosan károsodik tőle az egészsége. A vizsgált 30, egészségre káros anyagot vizsgálva sem nevezhető az ukrán csapvíz ihatónak.

A Waternet ukrán környezetvédő szervezet idei mérései szerint az ukrán fővárosban, Kijevben a csapvíz mangántartalma 70 százalékkal, az alumínium 52 százalékkal, a klór 42 százalékkal, a vas pedig 8 százalékkal haladja meg a megengedett mértéket. Vidéken, főként a kelet- és dél-ukrajnai ipari területeken a mutatók ennél még rosszabbak.

A csapvíz rossz minőségének a fő oka a még a szovjet időkben készült csővezetékek elavult állapota, az elavult víztisztítási technológiák és a fő folyók ipari szennyezése. Plusz az ipari vállalatoknak jobban megéri kifizetni a büntetést a tisztítatlan ipari víz folyókba engedéséért, mint sok pénzért betartaniuk a környezetvédelmi normákat. (Korrespondent, MTI)

Fosás helyett hányás Kárpátalján

Amikor 2005-ben iskolai kirándulás volt Kárpátalján, és én is elmentem, szóltak nekünk, hogy ne igyunk csapvizet, mert „más baktériumok vannak benne, mint amihez szoktunk, és hasmenésünk lehet tőle”.

Volt köztünk egy elképesztően lúzer srác, akit hazafias kötelességünknek éreztünk megtréfálni. Amikor egyik este az asztalnál ülve beszélgettünk, az ásványvízzel teli poharát mindig kicseréltük egy csapvízzel telire.

Az lett a vége, hogy egy ültő helyében megivott vagy ötöt, majd elment aludni. Hasmenése egyáltalán nem lett, viszont másnap alig tudtunk haladni a busszal, mert öt percenként le kellett szállnia hányni.

Ne igyatok ukrán csapvizet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.