Csak budapesti szívátültetés mentheti meg a magyar-ománi kislányt

Egészségügy
2013 május 13., 12:42
comments 2

Magyarországi szívátültetés az utolsó esélye annak a félig ománi, félig magyar kislánynak, akin sehogy sem tudnak segíteni az Arab félsziget orvosai. Meera bint Munir Al Hadzsri júniusban lesz két éves, és először 2011-ben került kórházba szívelégteneséggel, írta a The National nevű Abu Dhabi-i kormánylap.

A kislány egy rendkívül ritka betegsében, kitágulásos szívizomzavarban, orvosul dilatatív kardiomiopátiában szenved. A százazer kisgyerekből egyet érintő betegség a szívkamrák kitágulásával jár, aminek eredményeként azok nem képesek elég vért pumpálni, és ez szívelégtelenséget eredményezhet. Senki sem tudja pontosan, hogy mi vezet a betegség kialakulásához, talán genetikai okokra vezethető vissza, esetleg valamilyen vírusos fertőzés váltja ki.

Meera szülei még csecsemőkorában vették észre, hogy valami nincs rendben lányukkal. Az ománi apától és magyar anyától született kislánynak a szopással és a lélegzetvétellel is gondjai voltak, mellkasa pedig fel volt puffadva, amikor alig néhány hónaposan először kórházba került. A gyerek jól reagált a kezelésre, és három hét után haza is engedték, ám állapota gyorsan ismét rosszabodott, és azóta folyamatosan kórházban van az Arab félsziget különböző országaiban.

A kislányt jelenleg csak gépek segítségével tudják életben tartani, és az egyetlen esélye a gyógyulásra egy szívátültetés, amit a régióban csak Szaúd-Arábián tudnak elvégezni, de ott is csak felnőtteken. Ezért jött az ötlet, hogy magyar specialistákra kellene bízni a műtétet, ami még mindig sokkal olcsóbb megoldás, mint egy amerikai operáció. A család szerint az Egyesült Arab Emirátusokban működő magyar nagykövetség is igyekszik segíteni nekik, azonban egy Budapesten végrehajtandó műtét legalább 15 millió forintba kerülne, amihez még hozzáadódnának a speciális szállítás költségei is.

A magyar követség próbálja gyorsan intézni a papírmunkát, hogy a kislány felkerülhessen az EU transzplantációs listájára, ami az egész bürokratikus procedúrát lerövidítené. Mivel a család pontosan tudja, hogy nincs már sok idejük a műtétre, erre nagy szükség is van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.