https://444.hu/assets/mazsihisz1.jpg

Botrány a Mazsihiszben: Szégyelli az ember, hogy zsidó

vallás
2013 május 13., 12:02
  • Feldmájer Péter leváltott elnök alatt a kormány gyengítette a Mazsihiszt
  • Erősödött viszont a Köves Slomó-féle EMIH
  • Feldmájer utódja Kósa Lajos debreceni barátja lehet
  • A politikánál több volt a személyeskedés azért a Felmdájert leváltó hisztérikus közgyűlésen
  • Zoltai Gusztáv hatalma megrendíthetetlen

Vasárnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) leváltotta az elnökét, ami után a Szombat tippje szerint a jobboldali kormányra nyitottabb vezetés jöhet a legnagyobb magyarországi zsidó egyház élén.

A folyóson állítólag volt tetűzés és adóhivatallal fenyegetőzés is a vasárnapi közgyűlésen. Az indulatok odáig mentek, hogy a tudozsido.com videóján látszik, hogy még az is elhangzott, hogy „itt olyan módszerek vannak, hogy szégyelli az ember, hogy zsidó”.

Az elnök leváltása nem volt eredetileg a közgyűlés napirendjén, még is ez lett az egyetlen témája az ülésnek. Napirend előtt Keszler Gábor számvizsgáló bizottsági tag kért róla szavazást. Keszler alapvetően azért támadt a később sikeresen leváltott Feldmájer Péter elnökre,

mert Köves Slomóék ellopják a showt.

Köves Slomó vezetésével a Chábád Lubavics nevű zsidó mozgalom látványosan erősödik Magyarországon, és saját egyházat is alapítottak, EMIH néven. Ez sokkal jobban fekszik a Fidesz-kormánynál mint a Mazsihisz. Amikor Gál András Levente volt a kormány részéről a zsidó ügyekkel megbízott államtitkár, akkor folyamatosan szerzett pozíciókat az EMIH a Mazsihisz rovására, és ez pénzt és befolyást is jelentett. A Mazsihiszben többen Feldmájert hibáztatták azért, hogy képtelen volt a jobboldallal szót érteni. A fideszes politikusok ugyanakkor hivatalosan mindig azt mondták, hogy ők a pluralizmus és esélyegyenlőség jegyében adnak lehetőséget, szó sincs kivételezésről. Az MSZP kormányzása alatt a Mazsihisz monopóliuma az állami együttműködés szempontjából megtörhetetlen volt.

Az EMIH közben látványos akcióival - például hanukakor az utcai gyertyagyújtásokkal - egyre inkább a hazai zsidóság fő megszemélyesítőjévé válik kifelé. Az utóbbi néhány évben zsinagógához, iskolához és óvodához jutottak, miközben a Mazsihisz nem erősödik.

„Egy másik zsidó szervezet kitúr minket a pozíciónkból. (…) Egy másik szervezet elhatalmasodik rajtunk. (…) Széthullunk, mehetünk oda, ahova a Köves Slomó akar küldeni” - hangzottak el a Feldmájer-ellenes érvek Keszlertől.

De az is kiderült a vitából, hogy nemcsak arról van szó, hogy a Wesselényi utca elején, a Mazsihisz-féle nagy Dohány utcai zsinagógával szemben székelő Kövesékre féltékenyek a Mazsihiszesek. Személyes sértettségek, Feldmájer vezetési stílusa is sokaknak beakadt.

Majd két órán át vitatkoztak, hogy szavazhatnak-e és ha igen, akkor mi lett a szavazás eredménye. (Mit jelent az egyszerű többség? Eldönthetik a vallási jog alapján a rabbik? Kérjen-e bocsánatot a tetűzésért vagy féregezésért Feldmájer fia Gyuritól, aki már ősz?)

Debrecen bejöhet, de Zoltai Gusztáv örök

Feldmájer végül megbukott, és az utód a Szombat szerint könnyen lehet, hogy Horovitz Tamás lesz majd, aki a debreceni hitközség elnöke. Horovitz a zsidó közéleti lap szerint jóban van Kósa Lajossal (Debrecen polgármestere és a Fidesz ügyvezetője) és Köves Slomóval is egészen jól kijön. Feldmájer az ülés egyik szünetében neki is ment azzal, hogy az egész azért van, mert ő akar az elnök lenni.

Miközben mintha forradalom lett volna a Mazsihisznél, a bennfentesek szerint a lényeg azért nem változott. Az ügyvezető igazgató Zoltai Gusztávot ugyanis nem hívták vissza. Zoltai biztos kézzel vezeti a Mazsihisz pénzügyeit 1991 óta. Az egykor munkásőrként és művészeti titkárként (Pesti Vigadó, Játékszín) tevékenykedő Zoltai mellett reformot akaró (Heisler András) és bezárkózó (Feldmájer Péter) elnökök jöhettek – mehettek, az igazi hatalom a Mazsihiszben általános vélekedés szerint mindig nála maradt.

Zoltai most remek dramaturgiai érzékkel maga oldotta fel a vasárnapi patthelyzetet: amikor már úgy tűnt, hogy soha nem fogják tudni eldönteni a küldöttek, hogy szavazzanak-e Feldmájer leváltásáról, akkor felállt, és azt mondta, hogy bizalmatlansági szavazást kér maga ellen. Ezután lemondott az elnökség, majd Felmájer is belement a saját bizalmatlansági szavazásába.

Zoltai maradhatott, Felmdájer bukott, és a Szombat szerint valójában az előbbi puccsolta meg az utóbbit.

Várhatóan a Mazsihisz kénytelen lesz felvenni a ritmust, és jobb arcot vágni a Fideszhez, és a Köves-féle EMIH-hez is. De hogy a 78 éves Zoltai mellett történhet-e bármi érdekes változás a Mazsihisz körül, az erősen kérdéses.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.