Pécs és a Bűn

pécs
2013 május 14., 11:04

Pécs a magyar Miskolc.

Április 22-én egy Pécsen tanuló arab lányra és a barátjára támadtak rá tízen, amikor hazafelé ment. Egy ilyen hírre ma sokkal többen kapják fel a fejüket, mint korábban. Pécsről sokan azt tartják, hogy az elmúlt évek nagy bűncselekményei után a bűn városa lett. Összeszedtük, mi történt a városban az elmúlt években, és mennyivel nőtt a bűnözés Pécsen.

Lövöldözés az egyetemen

2009 novemberében Gere Ákos, egy elsőéves gyógyszerészhallgató kiment a fizika gyakorlatról a PTE orvosi karán. Mire visszajött, egy pisztoly volt a kezében, amivel egy 19 éves csoporttársát, Dékány Mikilóst megölte, és három másikat, köztük egy tanárt, megsebesített. Az egyik srácot például csak az mentette meg, hogy hatalmas övcsat volt rajta, amin megpattant a golyó.

Gere a lövöldözés után felmenekült a közeli négyszázágyas klinika tetejére, majd onnan felhívta a rendőröket, és feladta magát. A pécsi bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, legkorábban 2039-ben szabadulhat. Az eset azért is volt annyira durva, mert korábban senki nem gondolta, hogy Magyarországon is lehetnek egyetemi lövöldözések. Valahogy úgy kezeltük őket, mint a sorozatgyilkosokat és a szabadpiaci kapitalizmust: egzotikus dolgok a távoli Amerikából, de nálunk nem fordulhatnak elő.

A Bándy-gyilkosság

A másik nagy ügy a Bándy-gyilkosság volt. Bándy Kata, a 25 éves rendőrségi pszichológus 2012 júliusában hajnalban ment hazafelé a belvároson keresztül, amikor eltűnt. A lányt a Facebookon keresték, de a holttestét csak három nappal később találta meg három kisgyerek a Zsolnay-mauzóleumhoz közeli parkos részen.

photo_camera facebook.com

A gyilkosság felderítésére külön nyomozócsoportot alakítottak, majd egy DNS-minta alapján a 26 éves, kelebiai Péntek Lászlót kezdték el keresni. A hajtóvadászat után Pénteket egy mező közepén kapták el. A férfinak egyébként egy korábbi ügy maitt éppen börtönben kellett volna ülnie.

Pénteket a pécsi bíróság 2013. április 5-én tényleges életfogytiglanra ítélte, mert szexuális indíttatással megfojtotta Bándy Katát. Az ügyre az egész ország folyamatosan figyelt, és több tüntetést is tartottak. A csinos fiatal lány meggyilkolása miatt viszont sokkal jobban kezdtek el figyelni a szexuális bűncselekményekre.

És pont ezért figyeltek jobban arra is, amikor nemrég megtámadták Páva Zsolt polgármester lányát. A 20 éves lány április elején egy egyetemi buliból ment haza, amikor Ny. Zoltán megtámadta. A férfi összeverte, de eddig senki nem beszélt arról, hogy meg is erőszakolta volna, pedig Ny. korábban kétszer is csinált már ilyet.

photo_camera Páva Zsolt lányának támadója MTI Fotó: Lendvai Péter

Robbantások mindenhol

Nem csak a fegyver és a nemi erőszak volt probléma Pécsen. 2010 áprilisában például egy férfi többször megszúrta a feleségét, majd átment a napaliba, leült az ágy szélére, robbanószert tett a szájába, és felrobbantotta a saját fejét. A férfi természetesen meghalt, a nő viszont túlélte a támadást. A pár 12 éves lánya viszont végignézte az egészet. A robbanás akkora volt, hogy az egész tízemeletes ház beleremegett.

2009-ben kézigránátot dobtak egy pécsi házba, amivel megöltek egy cigány házaspárt. A meszesi városrészben éppen alvó pár ablakán repült be a gránát. A rendőrség két férfit gyanúsított meg az ügyben.

2012-ben napközben megkéselték B. Dánielt, a pécsi Maxi Bár kidobóját. A 22 éves férfi gyakorlott ketrecharcos volt, mégis végzett vele egyetlen késszúrás. A rendőrök a negyvenéves F. Lászlót tartóztatták le, aki valószínűleg hátulról szúrta le a férfit.

2009-ben kezdődött meg a büntetőpere annak az akkor 21 éves férfinak, aki megölte a Provident egyik pénzbehajtóját. A területi kéviselőként dolgozó, ötvenéves Hamvas Vilmos 2008-ban tűnt el, de csak fél évvel később találták meg a testét. Először meggyanúsították a szintén pécsi A. Istvánt, majd átkutatták a kertjét, ahol megtalálták Hamvas holttestét.

Tényleg több a bűncselekmény

Bűncselekmények száma Magyar

Pécsen folyamatosan nőttek az elmúlt öt évben elkövetett személy elleni erőszakos bűncselekmények is. A Baranya megyei rendőrkapitányság adatai szerint 2009-ben 7018 bűncselekmény volt Pécsen, amiből 482 irányult személy ellen. Ez 2012-ben 8577-re emelkedett, 599 személy elleni bűncselekménnyel. 2011-ben még ennél is több, 8798 bűncselekmény volt, de kevesebb, 471 volt személy elleni. Ezzel párhuzamosan egyébként a rendőrség eredményessége is nőtt. 2009-ben ez 67,27 százalék volt, 2012-ben viszont már 71,73.

Bűncselekmények Pécsen

A rendőrség egyébként csak a belügyminisztériumban regisztrált adatokat adhatja ki. Ezek nem mutatják teljesen pontosan, hogy mikor történtek a bűncselekmények, mert csak akkor regisztrálják őket, amikor a rendőrség lezárja a nyomozást. Ezért lehet, hogy a 2009-ben regisztrált bűncselekmények sokkal korábban történtek. A regisztrált bűncselekmények alapján vezette 2010-11-ben a gyilkosságok listáját Pécs. Ez idén sem változott, eddig az első negyedévben hat gyilkosságot regisztráltak.

A rendőrség eredményességi m

Azt nem tudni pontosan, miért lett a köztudatban Pécs az erőszak városa. Tényleg több a bűncselekmény, de ez az egész országra is igaz. A grafikonokon is látszik, hogy nagyjából hasonlóan növekszik a bűncselekmények száma Pécsen és az egész országban, bár a KSH-nak országos adata 2012-re még nincs, így csak azt tudjuk, hogy ebben az időszakban mennyivel nőtt a bűnözés Pécsen.

Bűncselekmények számának növ

A növekedést ráadásul több dolog is magyarázhatja A rendőrség állománya például kifejezetten alacsony létszámú, és alig kapnak utánpótlást. A nyomozóknak egyre több saját ügyük van, amikre nyilván egyre kevesebb idejük van, ennek ellenére viszont a felderítési mutatóik országosan is elég jók. Az is magyarázat lehet, hogy a szórakozóhelyek nem annyira differenciáltak, mint Budapesten, és sok, egymást nehezen viselő szubkultúrának kell együtt szórakoznia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.