Dunaújvárosban ott maradt a félig kész stadion

  • Győr lett a magyar sport fővárosa, miután szombaton Európa legjobb női kézilabdacsapata lett az itthon hosszú évek óta veretlen Győri Audi ETO, vasárnap pedig a labdarúgó bajnokságot nyerte meg 30 év után a város csapat.
  • Eközben valamit nagyon elmértek Debrecenben, a kosarasak és a női kézisek kiestek az első osztályból, a pólósok anyagi gondokkal küzdenek, a labdarúgócsapat tulajdonosa óriást bukott a játékgépek betiltásán, a tavaly veretlenül bajnok fociták csak szenvednek
  • a Közgép-elnök Nyerges Zsolt Szolnokon nemcsak a kosarasokat jutattja a csúcsra, de a cég a vízilabdásokat is felkarolta, az aranyért játszanak
  • Budapest idén komoly sportágban nem ünnepelhet első helyet

Ha Ön budapesti - amire ugye majdnem húsz százalék az esély -, és szereti a sportot - amire nem tudom, hogy hány százalék az esély -, akkor idén jó esetben 66, rosszabb esetben legalább 97 kilométert kel utaznia, ha bajnokcsapatot akar látni az otthonában (a férfi kosárlabda bajnok a Fehérvár vagy a Szolnok lesz). Az itthon és határainkon túl is népszerű csapatsportokban (foci, kézilabda, kosár) fővárosi csapatként utoljára az MTK labdarúgói nyertek aranyat, még öt éve.

photo_camera magyafutball.hu

A csapatsportok erőteljes vidéki felfutása a rendszerváltás után kezdődött, a 2000-es években pedig lényegében lenullázták a budapesti dominanciát.

A Dunaferr által erősen megtámogatott dunaújvárosi sport a 2000-es évek legelején jutott olyan csúcsra, amire nem volt példa előtte és - egészen a mostani győri sikerekig - azóta sem. A dunaújvárosi konszern szponzorálásával a semmiből csináltak bajnokcsapatot fociban 2000-ben, abban az évben újra aranyérmes lett a jégkorongcsapatuk (minden második évben nyertek akkoriban), 98 és 2005 között ötször lettek bajnokok női kézilabdában, 1999-ben Bajnokok Ligáját nyertek.

Sőt, a férfi kézilabdások is megelőztek mindenkit az NBI-ben 2000-ben, és röplabdában is behúzták a férfiak a bajnoki címet 2002-ben. Aztán a cég megroppanásával mindez összeomlott, a labdarúgócsapat megszűnt, a városban maradt egy félkész labdarúgó stadion, most egy harmadosztályú klubot próbálnak felfuttatni. A női kézilabdacsapat NBI-es középcsapat lett, a férfi megszűnt 2011-ben. A dunaújvárosi hokisoké az ország második legjobb csapata, de nagyon messze van a fehérvári Alba Volántól, ráadásul ahhoz, hogy kövessék a nagy riválist az osztrák bajnokságba, a Docler által támogatott csapatot átköltöztethetik Budapestre. A röplabdások négy közé jutottak idén a bajnokságban, de döntőben 2004-ben voltak utoljára.

Felkészül: Kósa Lajos és Debrecen

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.