A Google Hangouts leváltja az összes csevegőappot

internetek
2013 május 15., 21:47

Szerdán volt a Google éves fejlesztői konferenciája, a Google I/O, ami 2013-ra az egyik legfontosabb technológiai rendezvény lett. Itt mutatják be az új szolgáltatásokat, és az aktuális Nexus telefonokat és tableteket is. Pár éve már folyamatos, hogy alig egy óra alatt elfogynak a több mint ezer dolláros jegyek. Ez mondjuk azért is lehet, mert az összes résztvevő ajándékokat kap, többnyire ráadásul az új Google-kütyüket.

Hivatalos Nexus idén nem volt, viszont a Samsung új csúcstelefonját, a Galaxy S4-et nexusosították. Ezekben a telefonokban az a legjobb, hogy gyári android operációs rendszert kapnak, amikre folyamatosan, elsőként jönnek a frissítések. A Galaxy S4-ben is minden maradt a régi, csak megkapta a legújabb gyári rendszert. Illetve ma fogja megkapni, ha amikor megjelenik a 4.3-as android.

Csetek

A legfontosabb bejelentés talán a Google Hangouts volt. A Google kommunikációs, levelező és csetalkalmazásai eddig elég frakcionáltak voltak. A cég már korábban mondta, hogy dolgozik a megoldáson, amit akkor Google Babelnek hívtak. Most viszont bejelentették, hogy a Google Hangouts lesz az, ami az összes rendszert összeköti.

photo_camera Hangouts a Google Play-ben

Elvileg ezzel bármilyen operációs rendszerről, bármilyen eszközről és bármilyen szolgáltatásból ugyanazon a rendszeren kommunikálhatnak a felhasználók. Youtube videónézés közben válaszolhatunk az iphone-ról küldött üzenetekre. Már telepíthető is iphone-ra, androidra és pécére. Ki is próbáltam, teljesen észrevétlenül átveszi a talk szerepét a csetelésben. Azok, akik még nem telepítették, talkon kapják meg az üzeneteket.

Azt is bejelentették viszont, hogy a Google beszáll a zenestream-bizniszbe a Play Music-kal. Ez már egy létező zenebolt, ahonnan eddig is lehetett vásárolni, ráadásul a saját zenéinket is feltölthettük. Most ez egy Pandora-szerű zeneajánló szolgáltatással bővült, ahol megvehetjük a streamelt zenéket. Sajnos nem lesz ingyenes, a június 30-ig regisztrálóknak havi nyolc dollár, utána havi tíz dollár lesz az ára. Nálunk valószínűleg nem lesz elérhető, ahogy a bolt sem az.

Internetek

A Mapsot is újradizájnolták androidra és pécére is. Ezzel a Google Maps talán a legkomolyabb webapp lett, ami az interneten létezik, ráadásul hamarosan ipadre is jön. A Google Plus-t is újratervezték, mert kicsit jobban ki akarták emelni a képes tartalmakat. Volt még egy csomó kisebb bejelentés is, amikről a Verge be is számolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.