Miért éri meg frakciót alapítani?

POLITIKA
2013 május 16., 15:44

A parlamenti frakciók költéseinek listája egy okot mindenképp mutat, amiért jó, ha egy parlamenti párt frakciót alakít. A parlamentben most három olyan párt van, aminek nincsen parlamenti frakciója, az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért, az LMP, és a Demokratikus Koalíció.

Frakciót alapítani ebből egy pártnak van esélye. az LMP-nek. Az alkotmánybíróság április végén döntött úgy, hogy az LMP a pártszakadás után mégis alakíthat frakciót. Az indoklás az volt, hogy a választásokon területi listán indult pártok mindenképpen alakíthatnak frakciót.

Ugyanez a határozat viszont kizárta, hogy Gyurcsány Ferenc pártja is képviselőcsoportot alakíthasson. Ugyanígy nem alakíthat frakciót a PM sem. Az LMP-nek is kevés esélye volt, mert a házszabály szerint, ha egy frakció létszáma 12 fő alá esik, akkor a képviselőcsoport megszűnik.

A bizottság nem ül össze

Pedig megvannak a frakcióknak az előnyei: egyrészt egymás mellé ülhetnek a képviselők, aminél azért vannak fontosabb dolgok is, de csak frakciók szólalhatnak fel a parlamentben napirend előtt is.

Ha egy pártnak nincs frakciója, a parlamenti bizottságokba sem jelölhet tagokat, ráadásul a frakcióvezetők automatikusan tagjai lennének a házbizottságnak is. A frakcióvezetők javaslatot tehetnek azoknak az indítványoknak a tárgysorozatba-vételére, amiket a bizottságok elutasítottak, vagy megjelölhetik azokat a képviselőket, akik azonnali kérdéseket tesznek fel. Ráadásul, ha arra kerülne sok, a parlament feloszlatása előtt is ki kell kérni a frakcióvezetők véleményét.

Jár az iroda

De csak a képviselőcsoportoknak jár például iroda a Parlamentben, vagy az Országgyűlés Irodaházában, amikhez berendezéseket és a működésükkel kapcsolatos költségtérítést is kapnak. A Házszabály szerint minden képviselõcsoport működését tizenöt köztisztviselõ, valamint a képviselőcsoport minden ötödik tagja után további két – töredékszámítás esetén harmadik tagja után egy – felső- vagy középfokú iskolai végzettségű munkavállaló segítheti.

A frakció a felvett munkavállalók 20 százaléka után főtanácsadói, 30 százaléka után tanácsadói, 30 százaléka után az I. besorolási osztály 9. fokozata, 20 százaléka után pedig a II. besorolási osztály 10. fizetési fokozata szerinti illetményt adhat ki. Ennek a keretnek a tíz százalékát jutalomként még odaadhatják, ráadásul a cafeteria-jegyeket is az Országgyűlés fizeti. Ha viszont valamilyen eszközt vesznek a képviselők az országgyűlés pénzén, az nem lesz az övék, csak addig lehet náluk, amíg képviselők.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.