Erőss Zsolték felértek a Kancsendzönga csúcsára

2013 május 20., hétfő 13:00

Most kaptuk a hírt a nepáli Kancsendzönga alaptáborából, hogy több mint 24 órás mászás után, helyi idő szerint vasárnap este hatkor Erőss Zsolt és Kiss Péter feljutottak a 8586 méter magas csúcsra. Erőssék csak ma 1200 méteres szintkülönbséget küzdöttek le a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsán. Az elmúlt pár nap történetét a hegymászók blogján lehetett végigkövetni.

Fotó: himalajaexpedicio.postr.hu

A Kancsendzöngán tartózkodó nemzetközi expedíciók legjobb állapotban lévő mászói néhány nappal ezelőtt egyesítették az erejüket, és közös csúcstámadásra indultak, kihasználva a meteorológusok által jósolt napsütötte, relatíve szélcsendes "ablakot". A spanyol-olasz-koreai-iráni-nepáli-magyar csapatból a mai nap folyamán többen is visszafordultak, Erőssék azonban végül oxigénpalack nélkül is fel tudták magukat küzdeni a csúcsra. Az ereszkedés is keménynek ígérkezik, mivel a késői időpont miatt a hegymászóknak éjszaka kell majd lefelé araszolniuk.

Ez a magyar hegymászás történetének 12. 8000 méter feletti eredménye. A 45 éves, egyik lábát néhány éve balesetben elvesztő Erőss Zsolt ezzel a mászással a világ 14, 8000 méter feletti hegye közül immár tízet hódított meg. Társa, a legjobb fiatal magyar alpinistának tartott, mindössze 27 éves Kiss Péter most járt először 8000 méter felett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt