3D-s pizzanyomtató kifejlesztését támogatja a NASA

A NASA komoly összeggel támogatja a 3D-s ételnyomtatók kifejlesztését: Anjan Contractornak épp most adtak 125 ezer dollárt a projekt vezényléséért. Cserébe egy olyan nyomtatót várnak a mérnöktől, ami képes lesz ételt nyomtatni. Ezzel kettős céljuk is van, egyrészt rövidtávon a hosszú űrutazások alatt lehetne könnyedén élelmiszert előállítani így, de ha beválna a terv, akkor a globális élelmiszerhiányra is nyújthatna megoldást. A nyomtató szoftverének kódja a tervek szerint szabadon hozzáférhető lesz majd, míg a hardwarének a szintén opensource alapú Mendel 3D-s nyomtató fog szolgálni.

printingpizza

A nyomtató cserélhető porpatronokból építené fel az ételeket, melyeket kombinálva rengeteg féle ételt elő lehetne állítani. Egy patron akár 30 évig is eláll, ez pedig remekül jönne az elnyúló távoli űrutazásokon. Az első komolyabb kihívás a projekt során a pizza nyomtatása lesz, ehhez elsőnek a tésztát fogják kinyomtatni, amit meg is sütnek majd nyomtatás közben. Erre jönnek majd a további nyomtatott rétegek, mint például a paradicsomporból és vízből vegyített réteg. Az egész tetejére egy proteinréteg jön majd, aminek az összetevőjét még nem árulták el. (via The Verge)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.