3D-s pizzanyomtató kifejlesztését támogatja a NASA

tech
2013 május 21., 18:04

A NASA komoly összeggel támogatja a 3D-s ételnyomtatók kifejlesztését: Anjan Contractornak épp most adtak 125 ezer dollárt a projekt vezényléséért. Cserébe egy olyan nyomtatót várnak a mérnöktől, ami képes lesz ételt nyomtatni. Ezzel kettős céljuk is van, egyrészt rövidtávon a hosszú űrutazások alatt lehetne könnyedén élelmiszert előállítani így, de ha beválna a terv, akkor a globális élelmiszerhiányra is nyújthatna megoldást. A nyomtató szoftverének kódja a tervek szerint szabadon hozzáférhető lesz majd, míg a hardwarének a szintén opensource alapú Mendel 3D-s nyomtató fog szolgálni.

printingpizza

A nyomtató cserélhető porpatronokból építené fel az ételeket, melyeket kombinálva rengeteg féle ételt elő lehetne állítani. Egy patron akár 30 évig is eláll, ez pedig remekül jönne az elnyúló távoli űrutazásokon. Az első komolyabb kihívás a projekt során a pizza nyomtatása lesz, ehhez elsőnek a tésztát fogják kinyomtatni, amit meg is sütnek majd nyomtatás közben. Erre jönnek majd a további nyomtatott rétegek, mint például a paradicsomporból és vízből vegyített réteg. Az egész tetejére egy proteinréteg jön majd, aminek az összetevőjét még nem árulták el. (via The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.