Új Mount Everest-rekordok születtek a hét végén

sport
2013 május 21., 10:18

A hét végén a világon elsőként művégtagok nélkül jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre egy olyan hegymászó, akinek mindkét karját amputálták. A kanadai-nepáli állampolgárságú Sudharsan Gautam 16 évesen, egy balesetben veszítette el mindkét karját. A nepáli kormány tudomása szerint ő az első, mindkét karjára amputált alpinista, aki protézis nélkül mászott fel oda.

Egyéb érdekességek a Mount Everest-i hét végéről:

  • Először mászta meg Szaúd-arábiai és pakisztáni nő.
  • Megmászta a Csomolungmát a hét végén egy indiai ikerpár is, két 21 éves diáklány, akik a béke gesztusaként a földkerekség legmagasabb pontján kezet nyújtottak a velük egy időben felérő pakisztáni testvérpárnak.
  • A mexikói David Liano González lett a hét végén az első a hegymászók közül, aki ugyanabban a szezonban mindkét (északi és déli) oldaláról is megmászta a hegycsúcsot. González immár ötödik alkalommal jutott fel a világ legmagasabb pontjára, ahová vasárnap reggel amúgy több mint százan kapaszkodtak fel.
  • A Mount Everest megmászásával a dél-koreai Kim Csang Ho lett az első a hazájában, aki oxigénpalack nélkül a világnak mind a 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát is megmászta, és a világon az eddigi legrövidebb idő (7 év, 10 hónap és 6 nap) alatt teljesítette ezt a bravúrt. A korábbi ilyen rekordot 7 évvel, 11 hónappal és 14 nappal a lengyel Jerzy Kukuczka tartotta. A 43 éves Kimmel együtt most már tizennégyen mondhatják el magukról a világban, hogy oxigénpalack nélkül mászták meg a világ összes nyolcezres hegycsúcsát.

(MTI)

Hétfőn pedig Erőss Zsolt, aki korábban egy balesetben elvesztette egy lábát, Kiss Péterrel megmászta a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.